FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba najboljih novinskih fotografija

ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Izložbu najboljih novinskihfotografija objavljenih tijekom prošle godine - World Press Photo 2005(WPPh 2005), na kojoj su predstavljene nagrađene fotografije iz desettematskih kategorija, u petak naveče je u Nacionalnoj i sveučilišnojknjižnici (NSK) otvorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.#L#
ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Izložbu najboljih novinskih fotografija objavljenih tijekom prošle godine - World Press Photo 2005 (WPPh 2005), na kojoj su predstavljene nagrađene fotografije iz deset tematskih kategorija, u petak naveče je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) otvorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.#L#

World Press Photo najprestižnije je svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji koje organizira istoimena neovisna i neprofitna organizacija osnovana u Nizozemskoj prije pola stoljeća. U Hrvatskoj je ta izložba prvi put priređena prošle godine u suorganizaciji Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i NSK koji je i ove godine ugostio izložbu.

Organizatori su i ove godine isti jer, kako je rekao nizozemski veleposlanik Lionel Veer, "pobjednički tim ne treba mijenjati". Njegovo je stajalište potkrijepio i ravnatelj NSK Josip Stipanov podatkom da je prošle godine izložbu posjetilo više od 50.000 ljudi, odnosno da je to bila najposjećenija izložba do sada pripremljena "pod krovom NSK".

Veleposlanik Veer izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Mesić i ove godine ponovno otvorio izložbu.

Rekavši kako je to za njega privilegij, predsjednik Mesić istaknuo je da je snaga fotografije u personalizaciji koja nam omogućuje da na događaj koji prikazuje doista "gledamo" očima fotoreportera.

Mesić je izrazio i nadu da će na budućim izložbama WPPh sudjelovati i hrvatski umjetnici kamere. Na činjenice koje objektivno potkrepljuju tu nadu ukazao je pak predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce rekavši kako je praktična "posljedica" prošlogodišnje izložbe WPPh ta da su se hrvatski fotoreporteri bolje organizirali i priredili izložbu Croatian Press Photo u povodu 1700. obljetnice Splita koja će biti predstavljena i u još nekoliko hrvatskih gradova.

I glavni tajnik Međunarodnoga žirija WPPh Ruud Taal nada se da će se hrvatski fotoreporteri iduće godine prijaviti na natjecanje u većem broju, za razliku od samo devet hrvatskih fotografa koji su se natjecali ove godine.

Osim toga, izložba koja će u NSK biti otvorena do 5. lipnja bit će, najavio je veleposlanik Veer, u subotu popraćena i radionicom za fotoreportere koja će se održati u prostorijama HND-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙