FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo novi krug pregovora o Darfuru

ABUJA, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi krug pregovora zaokončanje dvogodišnjeg sukoba u sudanskoj regiji Darfur počeo je upetak u Nigeriji, a obje su strane optimistične u postizanjedogovora.
ABUJA, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi krug pregovora za okončanje dvogodišnjeg sukoba u sudanskoj regiji Darfur počeo je u petak u Nigeriji, a obje su strane optimistične u postizanje dogovora.

Izaslanici sudanske vlade i dviju pobunjeničkih skupina prisustvovali su svečanosti početka pregovora u Abuji u nazočnosti posrednika iz Afričke Unije.

"Očekujemo da ćemo postići konačni dogovor. Mislim da je stanje na terenu bolje. Postoji volja sudanskog naroda za postizanjem dogovora", kazao je šef vladinog pregovaračkog tima Majzoub al Khalifa.

Pobunjenici su pokrenuli pobunu u prostranoj regiji Darfur 2003. godine protiv marginalizacije od strane savezne vlade. Službeni Kartum je odgovorio na pobunu podržavajući arapske paravojne postrojbe u istjerivanju ne-Arapa iz sela u toj sudanskoj regiji.

U tim je nemirima poginulo više desetaka tisuća ljudi, a više od dva milijuna je protjerano iz svojih domova u izbjegličke kampove.

Prijašnja četiri kruga pregovora završila su bez mirovnog sporazuma.

Afrička unija koja je posrednik na pregovorima osigurava i mirovne snage u Darfuru.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je u petak odbacio sumnje u sposobnost Afričke unije da poveća broj svojih vojnika u Darfuru.

"Ne znam kada će vojnici biti spremni, ali prema mojim saznanjima Afrička unija ima postrojbe koje su joj potrebne da pojača svoju postojeću nazočnost u Darfuru", rekao je Scheffer odgovarajući na zabrinutost nekih diplomata u Bruxellesu da nema vremena za proširenje afričkih postrojbi u Darfuru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙