FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija u Addis Abebi: Darfuru obećano 200 milijuna dolara

ADDIS ABEBA, 26. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Pregovori između sudanskevlade i darfurskih pobunjenika nastavit će se 10. lipnja, objavila jeu četvrtak Afrička unija (AU) na konferenciji u Addis Abebi, na kojojje obećano namanje 200 milijuna dolara za mirovne snage u tojsudanskoj regiji.
ADDIS ABEBA, 26. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Pregovori između sudanske vlade i darfurskih pobunjenika nastavit će se 10. lipnja, objavila je u četvrtak Afrička unija (AU) na konferenciji u Addis Abebi, na kojoj je obećano namanje 200 milijuna dolara za mirovne snage u toj sudanskoj regiji.

Čelnik AU-a Alpha Omar Konare rekao je na otvaranju konferencije da će se pregovori između sudanske vlade i dvije glavne skupine pobunjenika Darfura nastaviti u Abuji, glavnom gradu Nigerije nakon šest mjeseci prekida.

"Nadamo se da će se pregovori koji će se nastaviti u Abuji 10. lipnja biti uspješni", rekao je.

AU treba godišnji proračun od 460 milijuna dolara za povećani broj članova mirovne misije Amis, koja trenutačno ima 2.700, a do rujna bi ih trebala imati 7.731 pripadnika.

Konare nije mogao iznijeti globalni iznos financijskih doprinosa raznih partnera AU-a, posebice Europske unije, Sjedinjenih Država i Kanade.

U Darfuru od veljače 2003. traje građanski rat u kojem je poginulo između 180 i 300 tisuća ljudi, oko 2,4 milijuna je raseljeno i 200 tisuća izbjeglo.

AU, kojoj nedostaju sredstva, organizirala je tu konferenciju kako bi privukla međunarodnu pomoć.

Glavni doprinosi najavljeni u četvrtak predstavljaju globalni iznos od najmanje 201 milijuna dolara, u što nisu uzeti u obzir doprinosi Europske unije i NATO-a.

Amis je prva mirovna operacija koju vodi AU, organizacija koja je pokrenuta 2002.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, koji je supredsjedao konferencijom, rekao je da je "jako zadovoljan današnjim najavama pomoći".

"Ali pravo rješenje je političko i zato je važan proces u Abuji", zaključio je Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙