FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapatero se i dalje zalaže za pregovore s ETA-om

MADRID, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski premijer JoseLuis Zapatero u srijedu se založio za ujedinjenje zemlje čiji supolitičari i stanovnici podijeljeni zbog njegova prošlomjesečnogprijedloga o pokretanju pregovora sa separatističkom skupinom ETA-omukoliko njezini članovi polože oružje.
MADRID, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Španjolski premijer Jose Luis Zapatero u srijedu se založio za ujedinjenje zemlje čiji su političari i stanovnici podijeljeni zbog njegova prošlomjesečnog prijedloga o pokretanju pregovora sa separatističkom skupinom ETA-om ukoliko njezini članovi polože oružje.

"Ako ima ikakvih izgleda da ETA položi oružje i na taj način nasilje u ovoj zemlji zauvijek prestane, vlada će pregovarati s njihovim predstavnicima u pokušaju pronalaženja mira, a upravo je mir ono što većina Španjolaca želi", rekao je socijalistički španjolski čelnik pred članovima donjeg doma španjolskog parlamenta, naišavši na neodobravanje članova Narodne stranke.

Zapatero je istaknuo da je, otkad je on preuzeo premijersku dužnost prije 14 mjeseci u zatvorima završilo 178 osoba za koje se sumnja da su pripadnici ETA-e, te je podsjetio da su i predstavnici prethodnih vlada, uključujući i Narodnu stranku, pregovarali s ETA-om.

Zapaterov prijedlog o pokretanju pregovora s ETA-om prošli je mjesec podupro španjolski parlament, no puno običnih španjolskih građana i desno orijentiranih političara smatra da takav potez znači izdaju ETA-inih žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙