FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirovne operacije u Darfuru u nadležnosti afričkih zemalja

WASHINGTON, 1. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Mirovne operacije u Darfurumoraju biti u nadležnosti afričkih zemalja uz podršku međunarodnezajednice, ocijenio je u srijedu južnoafrički predsjednik Thabo Mbekinakon razgovora s američkim kolegom George W. Bush u Bijeloj kući.
WASHINGTON, 1. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Mirovne operacije u Darfuru moraju biti u nadležnosti afričkih zemalja uz podršku međunarodne zajednice, ocijenio je u srijedu južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki nakon razgovora s američkim kolegom George W. Bush u Bijeloj kući.

"Mislimo da je jako važno da se afrički kontinent brine za sukobe na kontinentu i to uključuje Darfur", rekao je Mbeki.

"Nismo tražili nikoga izvan Afrike da pošalje postrojbe u Darfuru. To je u nadležnosti Afrike i mi smo se kadri o tome brinuti", rekao je. Tražili smo logističku podršku".

On je podsjetio da je američka vojska poslala zrakoplove kojima su u Darfur stigle postrojbe Ruande i Nigerije. "To je podrška koju tražimo", rekao je Mbeki i precizirao je da ne želi raspoređivanje američkih postrojbi u toj regiji Sudana.

Bush je zahvalio južnoafričkom kolegi na "njegovu vodstvu" u Darfuru i podsjetio da će američki državni tajnik Robert Zoellick uskoro posjetiti tu regiju.

Bush je rekao da se kasnije u srijedu treba sastati s glavnim tajnikom NATO-a Japp de Hoop Scheffrom i podsjetio da je NATO prihvatio pružiti logističku podršku snagama Afričke unije raspoređenim u Darfuru.

Procjenjuje se da je od veljače 2003. u sukobu u Darfuru poginulo je između 180.000 i 300.000 ljudi, najmanje 2,4 milijuna je raseljeno i 200.000 izbjeglo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙