FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ilegalna sječa ugrožava ruske šume, najveće na svijetu

MOSKVA, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ilegalna sječa šuma udvostručilase u Rusiji od 1992. prema službenim podacima, i zemlja koja posjeduječetvrtinu šuma na Zemlji mora krenuti u ofenzivu protiv te nevolje,rekao je u četvrtak dužnosnik ruske vlade.
MOSKVA, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ilegalna sječa šuma udvostručila se u Rusiji od 1992. prema službenim podacima, i zemlja koja posjeduje četvrtinu šuma na Zemlji mora krenuti u ofenzivu protiv te nevolje, rekao je u četvrtak dužnosnik ruske vlade.

Pustošenje šumama najbogatije zemlje na planeti premašuje 700.000 kubnih metara drvne građe godišnje, prema službenim podacima "koji su manji od stvarnih". Ti podaci pribavljeni su novim metodama nadzora razvijenim u Rusiji, čije su 2/3 površine pokrivene šumama, precizirao je Valerij Roščupkin, šef federalne agencije za zaštitu šumskih bogatstava.

"Rusija veliku pozornost usmjerava borbi protiv nelegalne sječe. Prešli smo na konkretnu akciju i ne skrivamo da smo u toj domeni sada u ofenzivi", rekao je.

Zemlja s 11 vremenskih zona i pošumljenom površinom od 1,162 milijardi hektara, ove godine uvodi teledetekciju iz svemira uz zračni nadzor, čija je svrha postići 100 postotni nadzor šumskih područja zemlje, prema ovogodišnjem 60 postotnom.

U pogledu šumskih požara Rusija sve veća sredstva posvećuje sprečavanju te pošasti i ove godine je 69 posto požara ugašeno istog dana kad su buknuli, prema samo 7,6 posto 2003. godine. Ove godine je četiri puta manje šumskih površina zahvaćeno požarima nego u istom razdoblju 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙