FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić predvodio misu za žrtve pogubljene 1945. u Macelju

MACELJ, 5. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić predvodio je poslijepodne misu na temeljima budućespomen-crkve u Macelju, prigodom 60. obljetnice žrtava Križnog putakoje su pogubili partizani u Maceljskoj šumi 1945.
MACELJ, 5. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je poslijepodne misu na temeljima buduće spomen-crkve u Macelju, prigodom 60. obljetnice žrtava Križnog puta koje su pogubili partizani u Maceljskoj šumi 1945.

Misa u Macelju služi se svake godine od 1991., u nedjelji, najbližem nadnevku 4./5. lipnja, kad je godine 1945. iz Franjevačkoga samostana u Krapini odveden i ubijen 21 svećenik.

Prema podatcima iz župe Đurmanec na čijem se području nalazi Macelj, partizani su tijekom 1945. u Maceljskoj šumi pogubili više od 12 tisuća hrvatskih vojnika i civila.

Služeći danas misu za sve žrtve Križnog puta u Macelju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je kako je - "za razliku od drugih naroda kojima je 1945. godine vraćena sloboda i demokracija - uvođenje marksističkog totalitarnog sustava za nas značio nov početak zatvora i ubijanja nevinih ljudi".

Naglasio je da je "pod Titovim režimom u vremenu tzv. komunističkog oslobođenja, iz mržnje i osvete u Maceljskoj šumi ubijeno više od 12 tisuća ljudi. Tu su bez suda tragično stradali hrvatski vojnici i civili, među kojima je bilo više svećenika, redovnika i bogoslova, a koje su zapadni saveznici predali jugoslavenskoj vojsci", dodao je kardinal.

Zagrebački nadbiskup podsjetio je kako "ubojstvo nije bilo jedino zlo", te da su krvnici žrtvama htjeli zatrti svaki spomen kako bi se sakrila istina o jednom režimu.

"Za to zlo do danas još nitko nije odgovarao, a ni do danas o tom zločinu ne znamo cijelu istinu", dodao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako žrtve zaslužuju naše poštovanje, te da napokon treba urediti i obilježiti njihov grob.

Kardinal Bozanić podsjetio je kako nema većih ili manjih žrtava, te ocijenio da je krajnje nehumano žrtve odvagivati i mjeriti.

"Jedinstveni smo u osudi svih zala koje su počinili fašizam i nacizam, ali kad su u pitanju zločini komunističkog vremena tu se onda vole primjenjivati neki drugi kriteriji", rekao je kardinal Bozanić.

Pozvao je da ove žrtve budu zalogom "našeg zajedništva i sloge kako bi nam domovina postala mjestom solidarnih i zadovoljnih ljudi".

"Imenujući pravim imenom sve ono što se događalo - bez mržnje i želje za osvetom - trebali bismo hrabro i iskreno zatvoriti tu stranicu povijesti", kazao je kardinal Bozanić , dodavši kako se "čini da istina i danas nailazi na veliki otpor, o čemu svjedoči sustavno veličanje ideologa i nositelja zala poraća".

Župnik župe Đurmanec, koja se nalazi na području Macelja, Drago Brglez, rekao je kako je na području Macelja godine 1992. ekshumirano 1163 kostura, koji već 13 godina čekaju dostojan pokop.

Dodao je da je u Maceljskioj šumi još oko 130 neotkopanih masovnih grobnica žrtava iz 1945.

Prema procjenama organizatora na današnjoj je misi u Macelju bilo okupljeno između tri i pet tisuća ljudi

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙