FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološkim namještajem Hrvatska može konkurirati drugima

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatske šume istaknule su danas nakonferenciji za novinare da hrvatska drvna industrija jedino izradomekološkog namještaja može konkurirati drugim zemljama, a da bi tomogla ostvariti, Hrvatske šume nude joj pomoć u dobivanjucertifikatorske ekomarkice ANAB.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatske šume istaknule su danas na konferenciji za novinare da hrvatska drvna industrija jedino izradom ekološkog namještaja može konkurirati drugim zemljama, a da bi to mogla ostvariti, Hrvatske šume nude joj pomoć u dobivanju certifikatorske ekomarkice ANAB.

Hrvatske šume proširile su svoju djelatnost i na nadzor provođenja standarda za ekološki namještaj i u tu svrhu prevele međunarodne standarde za ekološki namještaj koje im je ustupila talijanska tvrtka ICEA.

Drvoproizvođači, koji zadovolje sve zahtjeve tih standarda, dobit će međunarodno priznati ekocertifikat za namještaj ANAB, a time i veliku šansu za plasman u svijetu sve traženijeg ekološkog namještaja, rekla je na konferenciji za novinare Jadranka Roša, voditeljica Nadzorne službe za ekološku proizvodnju Hrvatskih šuma.

Naglasila je da je u svijetu sve više kupaca koji traže certificirane ekološke drvne proizvode, ali da na žalost hrvatske tvrtke još uvijek ne pokazuju interes za proizvodnju ekološkog namještaja nego radije izvoze trupce, odnosno sirovinu, a namještaj uvoze.

Roša je rekla da se na nedavni poziv Hrvatskih šuma na predstavljanje ekocertifikata od 200 pozvanih tvrtaka odazvalo njih deset.

Jedino namještaj označen međunarodno priznatom ekomarkicom može se na tržištu plasirati kao ekološki. Certifikatorske kuće markicom jamče da je proizvod prošao strogu kontrolu i udovoljio strogim standardima kojima je potvrđeno da proizvođač koristi obnovljive sirovine i netoksične sastavnice, vodi računa o dobrobiti zaposlenika i zbrinjava tehnološki otpad na prihvatljiv način. Takav je namještaj koristan za čovjekovo zdravlje i za okoliš, a svijet je toga sve više svjestan, rekla je Roša.

Hrvatska za razliku od drugih zemlja ima sačuvanu prirodu i velike šanse za proizvodnju ekoloških proizvoda, pa tako i ekološkog namještaja. U Hrvatskoj bi se mogli početi otvarati i biohoteli koji bi u potpunosti bili opremljeni ekonamještajem i nudili ekohranu, rekla je Roša.

Navela je primjer Italije, gdje u jednoj pokrajini djeca u vrtićima moraju imati isključivo certificirani ekonamještaj i hranu, a to se sada uvodi i u škole. Studiji arhitekture uvede smjer bioarhitektura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙