FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan otpustio dužnosnika un-a zbog programa "nafta za hranu"

WASHINGTON/NEW YORK,2. lipnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan odlučio je odmah otpustiti jednog od visokihdužnosnika svjetske organizacije povezanog sa skandalom iračkogprograma "nafta za hranu", rekao je u srijedu glasnogovornik UN-a.
WASHINGTON/NEW YORK,2. lipnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan odlučio je odmah otpustiti jednog od visokih dužnosnika svjetske organizacije povezanog sa skandalom iračkog programa "nafta za hranu", rekao je u srijedu glasnogovornik UN-a.

Joseph Stephanides je otpušten zbog doista "lošeg upravljanja" u vezi s ugovorima u programu "nafta za hranu" koji je Ujedinjene narode uveo u jedan od najgorih skandala do sada.

Otpuštanje po kratkom postupku provedeno je "nakon temeljitog razmatranja svih aspekata ovog slučaja", rekao je glasnogovornik Stephan Dujarric.

Stephanides, bivši zamjenik direktora UN-ova Odjela za poslove Vijeća sigurnosti, otpušten je po stegovnom postupku zbog kršenja pravila UN-a o nabavkama i nije optužen za kriminal.

Neovisna istraga koju je proveo Paul Volcker, bivši predsjednik američke Središnje banke, utvrdila je da je Stephanides prekršio pravila nagovarajući da višemilijunski ugovor o inspekciji roba u okviru programa "nafta za hranu" za Irak dobije britanska tvrtka Lloyds Register.

Volckerovo izvješće kritiziralo je i Benona Sevana, koji je vodio cijeli program, optuživši ga za težak sukob interesa jer je opetovano nastojao doći do prava na iračku naftu.

Sevan je suspendiran sa svojih dužnosti.

Dujarric je rekao da stegovne mjere protiv Sevana neće biti poduzete do objave konačnog Volckerova izvješća predviđenog za tri mjeseca.

I Stephanides i Sevan su Ciprani.

Prema UN-ovu programu "nafta za hranu" Irak je mogao prodavati naftu pod nadzorom UN-a i od zarade kupovati hranu i humanitarne potrepštine kako bi se Iračanima olakšale UN-ove ekonomske sankcije.

Ukupna vrijednost programa, koji je trajao od 1996. do 2003., bila je oko 64 milijarde dolara.

Kritičari tvrde da je režim Saddama Husseina kroz različite oblike korupcije uspio skrenuti nekoliko milijardi dolara koje je koristio za svoje ciljeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙