FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skuplja nafta ojačala naftne dionice, zbivanja s eurom u fokusu ulagača

LONDON/FRANKFURT, 1. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skuplja naftapotaknula je u srijedu na europskim burzama rast cijena dionicaproizvođača nafte i plina, što je rezultiralo jačanjem burzovnihindeksa.
LONDON/FRANKFURT, 1. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skuplja nafta potaknula je u srijedu na europskim burzama rast cijena dionica proizvođača nafte i plina, što je rezultiralo jačanjem burzovnih indeksa.

Do podneva je londonski Ftse indeks dobio 0,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.972 boda. Frankfurtski DAX skočio je 0,6 posto, na 4.486 bodova.

Kako je cijena nafte ponovno skočila iznad 52 dolara za barel, na najvišu razinu u tri tjedna, dionice naftnih kompanija sve su redom ojačale, pri čemu BP-a jedan posto, a Statoila za 1,3 posto.

U središtu pozornosti ulagača je euro, koji je pao na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih sedam i pol tjedana nakon medijskih izvješća da se na sastanku visokih njemačkih financijskih dužnosnika raspravljalo o mogućoj propasti Europske monetarne unije. Njemačko ministarstvo financija nije potvrdilo održavanje tog sastanka niti priče o tome. Iz Bundesbanke su najavili priopćenje o tom izvješću.

"Euro je zaista pogođen, a to je ustvari dobra vijest za proizvodni sektor", kazao je jedan tržišni strateg iz Londona, istaknuvši da izvozno orijentirani sektori poput kemijskog i tehnološkog dobro kotiraju.

Po jačanju cijena u kemijskom sektoru predvodi dionica njemačkog Lanxessa, koja je poskupjela 4,9 posto po objavi iz kompanije da planira izdati novu emisiju obveznica kako bi ostvarila koristi od nižih kamatnih stopa i tako smanjila postojeći dug. Poskupjela je i dionica švicarske Cibe za jedan posto, najavivši ostvarenje planiranih ovogodišnjih poslovnih rezultata.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,5 posto, na novu najvišu razinu u zadnjih šest tjedana od 11.329 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙