FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donesen Pravilnik o zaštiti na radu pri radu s računalom

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Pravilnikom o zaštiti na radu pri radus računalom, koje je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništvaobjavilo 6. lipnja u Narodnim novinama, utvrđuju se zahtjevi gledesigurnosti i zaštite zdravlja pri radu s računalom, a primjerice se odposlodavaca traži izradu procjene opasnosti za sva radna mjesta sračunalom.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Pravilnikom o zaštiti na radu pri radu s računalom, koje je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo 6. lipnja u Narodnim novinama, utvrđuju se zahtjevi glede sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu s računalom, a primjerice se od poslodavaca traži izradu procjene opasnosti za sva radna mjesta s računalom.

Prema Pravilniku, poslodavac mora upoznati radnike sa svim okolnostima i zahtjevima glede sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu s računalom, kao i s poduzetim mjerama. Također mora osigurati da radnici pri radu sa zaslonom tijekom rada periodički izmjenjuju s drugim aktivnostima, a ako to nije moguće, na svaki sat rada mora mu se organizirati najmanje pet minuta odmora i vježbe rasterećenja.

Nadalje, poslodavac mora osigurati da novo radno mjesto ili ono koje se oprema računalom, mora u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu Pravilnika ispunjavati zahtjeve za sigurnost i zaštitu zdravlja radnika koji rade s računalom.

Pravilnik u prilogu donosi zahtjeve koje poslodavci moraju osigurati radnicima, pa tako udaljenost zaslona računala od očiju radnika ne smije biti manja od 500 milimetara, a slika na zaslonu ne smije treperiti, a frekvencija osvježavanja slike mora biti najmanje 75 Hz za CRT zaslone, a 60 Hz za LCD zaslone. Na zaslonu ne smije biti odsjaja, mora biti čist i pomičan da se može prilagoditi visini očiju radnika.

Zasloni moraju biti dovoljno veliki, oštri i tako oblikovani da ih se može razlikovati, a znakovi, razmaci između znakova i redova moraju biti dovoljno veliki da ih je moguće razlikovati bez napora, ali ne preveliki kako bi tekst bio pregledan.

Rad s računalom predstavlja značajan rizik za razvoj bolesti koštano-zglobnog sustava, a naročito za bolesti šake i ručnog zgloba, kažu u ministarstvu. Dodaju da, osim prisilnog položaja, ponavljajućih pokreta i primjene sile, čimbenik koji bitno utječe na razvoj ovih bolesti je hladni okoliš, pa je neophodno da radna površina s kojom ruka pri radu s računalom dolazi u kontakt bude približna temperaturi tijela. To je potrebno ne samo radi izbjegavanja osjećaja neugode, već i zbog prevencije razvoja bolesti koštano-zglobnog sustava ruku.

Ovim se Pravilnikom radi značajan iskorak u prevenciji gore navedenih bolesti nabavom odgovarajućih ergonomskih stolica kao i odgovarajućeg uređenja radnog mjesta, jer su bolesti vezano za mišićno-koštani sustav jedne od najčešćih bolesti zbog kojeg radnici idu na bolovanju ali i nažalost i u invalidsku mirovinu, ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo, obzirom na to da su se u medijima pojavile određene spekulacije i sumnje o svrsishodnosti i kvaliteti navedenog pravilnika, podsjeća da je Hrvatska u postupku približavanja Europskoj uniji dužna sve svoje propise uskladiti s odgovarajućim direktivama EU. Naglašavaju da je Pravilnik usklađen s Direktivom 90/270/EEC o minimalnim zahtjevima glede sigurnosti i zaštite zdravlja radnika za rad sa zaslonima, a u aneksu te Direktive dani su zahtjevi koji su primjenjivani prilikom izrade navedenog Pravilnika.

U radu na izradu Pravilnika sudjelovali su stručnjaci vezano za računala kao što su predstavnici Hrvatskog zavoda za medicinu rada i tvrtke Ericsson, a o nacrtu su raspravljali i članovi Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, kao i stručno povjerenstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙