FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripremljene izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometai razvitka u suglasnosti s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbite Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske pripremilo jeizmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u suglasnosti s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi te Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske pripremilo je izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Izmjenama je tekst Pravilnika usklađen sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka tako da se fotografija s osobnim podacima nalazi na poleđini znaka pristupačnosti koji se izdaje na rok od pet godina umjesto na deset, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Na prednjoj strani znaka nalazi se na mjestu predviđenom za pečat nadležnog tijela i potpis ovlaštene osobe i oznake Republike Hrvatske, a na poleđini će biti upisan tekst "Iskaznica daje upravo na korištenje parkirnog mjesta rezerviranog za vozila u kojima se prevoze osobe s invaliditetom".

Produljen je rok u kojem se postojeći znakovi pristupačnosti mogu zamijeniti za nove znakove na 12 mjeseci, umjesto tri kako je do sada bilo predviđeno.

Izmjenama Pravilnika nije se moglo proširiti krug osoba s pravom na korištenje znaka pristupačnosti jer Zakon o sigurnosti prometa na cestama utvrđuje kako samo osobe čiji su ekstremiteti bitno oštećeni, tako da onemogućavaju normalno kretanje, mogu označiti vozilo u kojem se prevoze.

Pravilnikom kao podzakonskim provedbenim aktom samo se detaljnije razrađuju odredbe zakona tako da se pravo utvrđeno zakonskom normom ne može promijeniti, odnosno proširiti ili ograničiti, bez obzira na puno uvažavanje specifičnosti i osjetljivosti osoba na koje se propis odnosi, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙