FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Isabella", najveći računalni grozd

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - S ukupno 80 računala, 160 procesorai više od 6 TB (terabajta) raspoloživog diskovnog prostora, računalnigrozd (klaster) "Isabella" u Sveučilišnom računskom centru (SRCE)jedan je od najznačajnijih računalnih resursa, a zasigurno najvećiprodukcijski računalni klaster u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj SRCAZoran Bekić na današnjem predstavljanju najnovijeg proširenja togklastera.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - S ukupno 80 računala, 160 procesora i više od 6 TB (terabajta) raspoloživog diskovnog prostora, računalni grozd (klaster) "Isabella" u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) jedan je od najznačajnijih računalnih resursa, a zasigurno najveći produkcijski računalni klaster u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj SRCA Zoran Bekić na današnjem predstavljanju najnovijeg proširenja tog klastera.

Najnovije proširenje 'Isabelle' financiralo je s 1,1 milijun kuna Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a njime će se zadovoljiti potrebe više od pedesetak znanstvenika, korisnika klastera, koji dolaze iz različitih znanstvenih i istraživačkih institucija iz cijele Hrvatske. Klaster se koristi u više od dvadesetak projekata u područjima naprednih računanja, simulacija, te projekata iz područja fizike, kemije, matematike, prometa, teorije informacija i molekularne biologije.

"Isabella" je zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj, te se intenzivno koristi za potrebe zahtjevnih računanja unutar znanstvenih istraživanja, a uspostavljen je i počeo je funkcionirati početkom 2002. radi omogućavanja sudjelovanja hrvatskih stručnjaka u vrhunskim znanstvenim projektima.

Upravo je povećan broj računalnih čvorova za 24 nova dvoprocesorska računala, a najveća tehnička novost proširenja je uvođenje nove brze međučvorne mreže.

Uz uobičajeno povezivanje računala standardnom 100 Mb/s i 1 Gb/s Ethernet mrežom, računalni čvorovi u proširenju klastera povezani su i standardnom 10 Gb/s Infiniband mrežom. Infiniband je brza serijska mreža razvijena i namijenjena uglavnom povezivanju računala u računalnim klasterima i omogućava izuzetna ubrzanja izvođenja nekih vrsta paraleliziranih programa. Karakteristika te mreže je prijenos podataka brzinom od 10 Gb/s uz vrlo mala kašnjenja u prijenosu paketa.

Pomoćnik ministra znanosti i tehnologije za informacijsko društvo Dragan Schwarz naglasio je kako je cilj Ministarstva da se tom tehnologijom ne koristi samo akademska zajednica, već da mora biti dostupna cijelom obrazovnom sustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙