FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovo dvotjedni izračuni cijena naftnih derivata

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Pravilnikom o utvrđivanju cijenanaftnih derivata, koji se primjenjuje od 9. svibnja, utvrđeno je da seprodajne cijene naftnih derivata mijenjaju svakih 14 dana.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata, koji se primjenjuje od 9. svibnja, utvrđeno je da se prodajne cijene naftnih derivata mijenjaju svakih 14 dana.

Dan primjene novih cijena naftnih derivata je utorak u 0,01 sati. Obračun prodajnih cijena naftnih derivata obavlja se posljednjeg radnog dana koji prethodi danu primjene, navodi se u Pravilniku kojeg je donio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, .

Pravilnikom su utvrđene najviše razine cijena naftnih derivata za pravne i fizičke osobe koje se bave proizvodnjom i trgovinom naftnih derivata. Navodi se i formula izračuna te utvrđuje da se prodajna cijena proizvoda sastoji od osnove za obračun prodajnih cijena, ovisnih troškova kod proizvoda čija se prodajna cijena utvrđuje na paritetu fco benzinska postaja te marže (troškova prometa na veliko i malo).

Kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od ± 2% u odnosu na postojeću cijenu, izvršit će se korekcija prodajnih cijena pojedinih naftnih derivata.

Pravne i fizičke osobe, osim onih koje se bave samo trgovinom na malo naftnim derivatima, dužne su nadležnom ministarstvu prije primjene novih cijena dostaviti prosječnu srednju cijenu naftnih derivata objavljenih u Platt"s European Marketscan na paritetu CIF/FOB Med - Basis Italy, prosječni prodajni tečaj USD za devize kod Hrvatske narodne banke, kompletan obračun s podlogom za promjenu prodajnih cijena.

Ako nadležno Ministarstvo utvrdi da cijene proizvoda nisu utvrđene prema odredbama Pravilnika, cijene se ne mogu primjenjivati, stoji u člancima Pravilnika.

Prvi obračun prodajnih cijena naftnih derivata prema odredbama novog Pravilnika obavit će se drugog ponedjeljka nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙