FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Terzić ne odustaje od Ivanićeve smjene i po cijenu pada vlade

SARAJEVO,8. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne iHercegovine Adnan Terzić izvijestio je u srijedu Zastupnički domParlamenta BiH o odluci da razriješi dužnosti ministra vanjskihposlova Mladena Ivanića te istaknuo kako čvrsto ostaje pri tomstajalištu pa i po cijenu izglasavanja nepovjerenja cijeloj vladi.
SARAJEVO,8. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izvijestio je u srijedu Zastupnički dom Parlamenta BiH o odluci da razriješi dužnosti ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića te istaknuo kako čvrsto ostaje pri tom stajalištu pa i po cijenu izglasavanja nepovjerenja cijeloj vladi.

Na vlastiti zahtjev Terzić se obratio zastupnicima okupljenim na redovitom zasjedanju u Sarajevu objasnivši kako je njegova odluka o Ivanićevu razrješenju principijelne naravi te da je morala biti donesena jer je ministar vanjskih poslova već šest mjeseci ometao rad Vijeća ministara.

Terzić je Ivanića označio odgovornim za rušenje političkog dogovora o raspodjeli dužnosti unutar najvažnijih institucija sigurnosti u državi, po kojemu je na mjestu direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebao biti Hrvat.

"Takav dogovor postignut je još prije dvije godine, a Ivanić ga je srušio", kazao je Terzić podsjetivši kako je zbog toga na kraju morao intervenirati Ashdown.

Za novog direktora SIPA-e, odlukom visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna, u utorak je postavljen Srbin Sredoje Nović, na čijoj je kandidaturi ustrajao upravo Ivanić.

Bosanskohercegovački premijer tvrdi kako je Ivanić, ako je već želio vidjeti Novića na ovoj dužnosti, morao osigurati novi politički dogovor s hrvatskom i bošnjačkom stranom, što on nikada nije učinio nego je odlučio jednostavno opstruirati imenovanje Dragana Lukača kao kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Terzić tvrdi kako se Ivanić još od prosinca 2004., kada je ponudio ostavku zbog kaznenih mjera što ih je tada protiv njegove Partije demokratskog progresa (PDP) poduzela međunarodna zajednica, ponaša kao "političar bez odgovornosti" te da je suodgovoran za neusvajanje niza reformskih zakona.

"Ja sam spreman i na izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara jer je riječ o doista principijelnoj odluci", kazao je Terzić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙