FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: Većina zahtjeva oko Energopetrola prihvaćena

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Konzorcij Ine i MOL-a zadokapitalizaciju sarajevskog Energopetrola u prvim je razgovorima spredstavnicima Vlade Federacije BiH "prihvatio većinu tema, odnosnozahtjeva Vlade, a ostaje pitanje traženih obveza isključivo prema Ini,na što će se hrvatska naftna kompanija očitovati početkom idućegtjedna", doznaje se danas iz Ine.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Konzorcij Ine i MOL-a za dokapitalizaciju sarajevskog Energopetrola u prvim je razgovorima s predstavnicima Vlade Federacije BiH "prihvatio većinu tema, odnosno zahtjeva Vlade, a ostaje pitanje traženih obveza isključivo prema Ini, na što će se hrvatska naftna kompanija očitovati početkom idućeg tjedna", doznaje se danas iz Ine.

Prvi radni sastanak predstavnika konzorcija i federalne vlade BiH održan je jučer u Sarajevu, a sarajevski dnevni listovi danas su prenijeli da su INA i MOL prihvatili sve uvjete koje im je postavila Vlada Federacije BiH.

Federalna je Vlada na prošlotjednoj sjednici utvrdila da su INA i MOL dali najbolju ponudu za privatizaciju odnosno dokapitalizaciju Energopetrola i odlučla započeti dodatne pregovore kao preduvjet konačnog preuzimanja te tvrtke od strane hrvatsko-mađarskog konzorcija.

No, Vlada je pritom postavila niz dodatnih uvjeta, a jedan od njih odnosi se i na tražena jamstva od Ine za podmirenje obveza koja su stvorila "društva - lica" Ine koja djeluju na području BiH.

Sarajevski Dnevni avaz u današnjem broju tvrdi da je INA prihvatila izmiriti sve svoje i dugove povezanih društava prema Federaciji BiH, a prema ranijim procjenama INA i njene podružnice u BiH duguju oko 11 milijuna eura od čega se znatan dio odnosi na sporna porezna dugovanja.

Iz Ine se pak doznaje da je još ostalo pitanje traženih obveza isključivo prema Ini, o čemu će se Ina, kako kažu, očitovati početkom idućeg tjedna.

Konzorcij Ine i MOL-a, kako se doznaje, prihvaća većinu ostalih zahtjeva Vlade Federacije BiH.

Federalna Vlada na prošlotjednoj je sjednici zaključila da se iz postupka dokapitalizacije Energopetrola izuzmu naftni terminali (Ploče, Mostar, Živinice, Bihać i Blažuj) koji bi ostali u državnom vlasništvu, da se iz privatizacije izuzme hotel "Maršal" na Bjelašnici, benzinske crpke Energopetrola na području Republike Hrvatske i u Hercegovini, kao odricanje od potraživanja Energopetrola od Federacije BiH.

Završe li pregovori uspješno, INA i MOL dobili bi 67 posto vlasničkog udjela u Energopetrolu, dobili bi 65 benzinskih crpki u Federaciji BiH, a u razvoj tvrtke u iduće tri godine planiraju investirati oko 78 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙