FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina nema službeni prijedlog premijera Federacije BiH o Energopetrolu

ZAGREB/SARAJEVO, 9. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanijaIna nije službeno primila nikakav prijedlog premijera Federacije BiH(Ahmeta Hadžipašića) o kupnji dionica sarajevskog Energopetrola, ukojoj bi, uz predložene Inu i mađarsku naftnu kompaniju MOL,sudjelovao i austrijski OMV.
ZAGREB/SARAJEVO, 9. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija Ina nije službeno primila nikakav prijedlog premijera Federacije BiH (Ahmeta Hadžipašića) o kupnji dionica sarajevskog Energopetrola, u kojoj bi, uz predložene Inu i mađarsku naftnu kompaniju MOL, sudjelovao i austrijski OMV.

Budući da nisu primili nikakav službeni prijedlog u Ini kažu kako ne mogu govoriti ni o kakvim novim opcijama i njihovom tretiranju s obzirom na uvjete natječaja te da nisu o tome razgovarali s predstavnicima OMV-a.

Nikakvu službenu obavijest ni prijedloge nismo primili od nadležnih organa Federacije BiH, a niti od predstavnika OMV-a, ističu danas iz Ine.

Stoga Ina "duboko vjeruje da će Vlada Federacije BiH u potpunosti poštivati svoje odluke glede natječaja i propisanog postupka dokapitalizacije Energopetrola".

Povjerenstvo Vlade Federacije BiH, koje je razmatralo prispjele ponude za ulaganja u Energopetrol i preuzimanje većinskog 67-postotnog udjela u toj tvrtki, krajem travnja je zaključilo kako je zajednička ponuda Ine i MOL-a najpovoljnija s obzirom da je hrvatsko-mađarski konzorcij ponudio tri puta više novaca u odnosu na druga dva konkurenta - OMV Adriatic i tuzlanski Euroinženjering, a obvezali su se i zadržati sve zaposlene.

Iako se očekivalo da će odmah nakon odluke povjerenstva Vlada Federacije zauzeti konačan stav, to se nije dogodilo već je odluka o tome odgođena.

U međuvremenu je predsjednik Vlade Federacije BiH, kako su objavili sarajevski mediji, osobno predložio da hrvatsko-mađarski konzorcij Ina i MOL i austrijski OMV zajednički dokapitaliziraju Energopetrol jer to smatra najboljim rješenjem. U protivnom nije isključena mogućnost poništenja cjelokupnog natječaja, kazao je federalni premijer, a prenose tamošnji mediji.

Hadžipašić nije pojasnio zašto smatra problematičnom ponudu Ina i MOL-a za koju je posebno Vladino povjerenstvo ocijenilo da je najbolja, čemu se ne protivi sadašnja uprava i zaposlenici.

Predstavnik austrijskog OMV-a, direktor podružnice za BiH Haris Kuskunović putem sarajevskih je medija izrazio spremnost OMV-a za prihvaćanjem iznenadnog prijedloga federalnog premijera, pri čemu bi, kaže, OMV preuzeo jednu trećinu, a Ina i MOL dvije trećine ponuđenih dionica. "Nadamo se da će Ina pristati na traženje zajedničkog rješenja i da će im odgovarati ono što smo mi tražili a to je 25 benzinskih crpki, od ukupno 65", kazao je Kuskunović.

Vlada Federacije BiH mogla bi pitanje dokapitalizacije Energopetrola razmatrati na svojoj prvoj narednoj sjednici, koja se očekuje u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙