FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Usuglašen međudržavni ugovor o hrvatskoj pomoći stradalnicima

MOSTAR, 7. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnici hrvatske Vlade ihrvatskih stradalničkih udruga Domovinskog rata iz BiH usuglasili susadržaj međudržavnog ugovora kojim se regulira pomoć RepublikeHrvatske za oko 13.500 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, odnosnostradalničkih udruga u BiH, izjavio je u utorak na konferenciji zanovinare predsjednik HVIDRA-e HVO Herceg Bosne Anđelko Barun.
MOSTAR, 7. lipnja 2005. (Hina) - Predstavnici hrvatske Vlade i hrvatskih stradalničkih udruga Domovinskog rata iz BiH usuglasili su sadržaj međudržavnog ugovora kojim se regulira pomoć Republike Hrvatske za oko 13.500 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, odnosno stradalničkih udruga u BiH, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik HVIDRA-e HVO Herceg Bosne Anđelko Barun.

On je objasnio kako će po ovom ugovoru obitelji 13.500 tisuća korisnika iz hrvatskih stradalničkih udruga iz BiH imati pravo na mirovinu iz Republike Hrvatske, te na liječenje u Hrvatskoj i ravnopravan upis djece na srednjoškolske i visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, koji obuhvaća i ravnopravan smještaj u hrvatskim učeničkim i studentskim domovima.

Barun je najavio kako bi ovaj Ugovor trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2006. godine, a do tada će, kako je rekao, Ugovor biti i službeno potpisan te ratificiran u državnim parlamentima Republike Hrvatske i BiH. Barun je posebice objasnio da Hrvati iz BiH, odnosno njihove obitelji, koje budu obuhvaćeni ovim međudržavnim ugovorom s Republikom Hrvatskom neće, kao što je to do sada bio slučaj, za korištenje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj morati imati prijavljeno boravište i osobnu kartu Republike Hrvatske, nego će na temelju Osobne karte BiH dobiti zdravstvenu iskaznicu koja će im vrijediti u Hrvatskoj. Po Barunovim riječima, na taj će se način spriječiti iseljavanje Hrvata iz BiH jer će moći koristiti zdravstvene usluge u Hrvatskoj, a živjeti u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙