FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns prozvao vlasti BiH na nastavak započetih reformi

SARAJEVO,7. lipnja(Hina) - Američki državni podtajnik Nicholas Burnspozvao je u utorak najviše dužnosnike Bosne i Hercegovine da osigurajupunu suradnju njihove zemlje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšuJugoslaviju (ICTY) i nastave provoditi započete reforme ako želeosigurati pristupanje euroatlantskim integracijama, uključujući ičlanstvo u NATO-u.
SARAJEVO,7. lipnja(Hina) - Američki državni podtajnik Nicholas Burns pozvao je u utorak najviše dužnosnike Bosne i Hercegovine da osiguraju punu suradnju njihove zemlje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i nastave provoditi započete reforme ako žele osigurati pristupanje euroatlantskim integracijama, uključujući i članstvo u NATO-u.

Burns, koji je u sklopu svoje balkanske turneje najprije doputovao u kraći posjet Sarajevu, iza zatvorenih vrata razgovarao je s članovima Predsjedništva BiH Ivom Mirom Jovićem i Sulejmanom Tihićem, predsjedateljem Vijeća ministara Adnanom Terzićem i ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem.

Nakon ovih razgovora nije bilo izjava za javnost, a iz Predsjedništva BiH je objavljeno priopćenje u kojemu stoji kako je Burns potvrdio trajnu zainteresiranost Sjedinjenih Država za stanje u BiH, odnosno za prisutnost u toj zemlji.

Također je potvrdio kako će predstavnici američke vlade sudjelovati u obilježavanju desete obljetnice genocida u Srebrenici, što će se održati 11. srpnja.

"Da bi BiH postala demokratsko, civilno i razvijeno društvo, nužno je da završi reformske procese, ubrza gospodarsku obnovu, nastavi punu suradnju s ICTY-em, osujeti mrežu potpore osumnjičenima za ratne zločine i otvori se za regionalno poslovanje i trgovinu bez etničkih podjela", rekao je, prema priopćenju, američki dužnosnik tijekom susreta koji je opisan kao "otvoren, iskren i prijateljski".

Burns je također istaknuo kako privođenje pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića široko otvara vrata NATO-a za BiH.

Nakon posjeta Sarajevu Nicholas Burns putuje u Prištinu i Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙