FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Američka administracija popustila pritiscima, orden predan u tajnosti - Blic

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Američka administracija popustila jepod pritiscima Hrvatske i BiH i ponovila priču iz 1948. godine, kad jetadašnji predsjednik SAD-a Harry Truman odlikovao Dragomira DražuMihailovića, ali orden nikad nije bio službeno uručen kako se ne bizamjerili komunističkoj vladi tadašnje Jugoslavije, piše u utorakbeogradski dnevnik "Blic" u tekstu pod naslovom "Dražinoj kćeri ordenu tajnosti".
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Američka administracija popustila je pod pritiscima Hrvatske i BiH i ponovila priču iz 1948. godine, kad je tadašnji predsjednik SAD-a Harry Truman odlikovao Dragomira Dražu Mihailovića, ali orden nikad nije bio službeno uručen kako se ne bi zamjerili komunističkoj vladi tadašnje Jugoslavije, piše u utorak beogradski dnevnik "Blic" u tekstu pod naslovom "Dražinoj kćeri orden u tajnosti".

"Orden je, prema neslužbenim informacijama, doktorici Gordani Mihailović uručen u američkoj rezidenciji na Dedinju u strogoj tajnosti, a dodjeli odlikovanja, na njen zahtjev, nisu prisustvovali ni Dražin unuk Vojislav Mihailović, niti šef diplomacije SCG i lider SPO-a Vuk Drašković", piše list o jučerašnjoj dodjeli priznanja.

"Drago mi je da je istina izašla na vidjelo i pored toga što je orden obitelji predan u tajnosti zbog pritisaka Zagreba i Sarajeva, kojima teško pada narušavanje simetrije laži o uloži balista, ustaša i jugoslavenske vojske u otadžbini", izjavio je za "Blic" Vojislav Mihailović, također i potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, koji tvrdi da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu, jedan partizanski predvođen Josipom Brozom Titom i drugi četnički, predvođen Mihailovićem.

Američko odlikovanje u ponedjeljak su u Beogradu kćeri Draže Mihailovića uručili američki veterani iz Drugog svjetskog rata. Odlikovanje je Mihailoviću dodijeljeno zbog spašavanja više od 500 američkih avijatičara 1944. godine.

Mihailović je nakon završetka Drugog svjetskog rata osuđen i pogubljen 1946. godine kao ratni zločinac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙