FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik: pitanje Balkana riješiti sa SAD-om i Rusijom

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Pitanje budućnosti zapadnogBalkana može se riješiti jedino uz konzultacije Europske unije sRusijom i SAD-om, kazala je austrijska ministrica Ursula Plassnik uintervjuu koji u utorak objavljuje austrijski list Die Presse.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Pitanje budućnosti zapadnog Balkana može se riješiti jedino uz konzultacije Europske unije s Rusijom i SAD-om, kazala je austrijska ministrica Ursula Plassnik u intervjuu koji u utorak objavljuje austrijski list Die Presse.

"Pitanje Balkana možemo riješiti jedino zajedno s Rusijom i SAD-om", kazala je Plassnik. To će pitanje, kazala je, biti jedna od važnijih tema kada Austrija u prvoj polovici 2006. godine preuzme rotirajuće predsjedanje Europske unije.

Kao i prije 50 godina, kada je potpisan Državni ugovor kojim je Austrija stekla oslobođenje od desetogodišnje vladavine savezničkog povjerenstva i potpuni suverenitet, mora se stvoriti situacija u kojoj će sve strane biti na dobitku - zemlje zapadnog Balkana, EU, Rusija i SAD, nastavila je.

Šefica austrijske diplomacije kazala je kako je njezina vizija ta da će u sljedećih deset godina uz Hrvatsku te Srbiju i Crnu Goru, članice EU-a postati i Kosovo, BiH, Makedonija i Albanija.

Priliku za razgovor o problemu zapadnog Balkana, Plassnik je imala tijekom protekloga vikenda kada je na obilježavanju 50. godina nezavisnosti Austrije razgovarala s francuskim i ruskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom i Sergejom Lavrovim, kao i s britanskim ministrom za Europu Douglasom Alexanderom.

Austrijska ministrica ovog tjedna putuje u New York gdje će razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, a jedna od tema razgovora bit će, kako je kazala, i budućnost Balkana.

Prema austrijskome listu, Plassnik će se tijekom boravka u SAD-u vjerojatno sastati i s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙