FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maloprodajni lanci predvodili pad cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su pale, predvođene onima britanskih maloprodajnihlanaca Tesco i Marks & Spencer nakon objave razočaravajućih podataka oprodaji u prošlom mjesecu.
LONDON/FRANKFURT, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su pale, predvođene onima britanskih maloprodajnih lanaca Tesco i Marks & Spencer nakon objave razočaravajućih podataka o prodaji u prošlom mjesecu.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,26 posto, na 4.897 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,6 posto, na 4.268 bodova.

"Izbjegavamo maloprodajni sektor", kazao je Romain Boscher, fond menadžer u Group Asset Managementu. "Postoji rizik da će doći do pada osobne potrošnje".

Dionice najvećeg britanskog lanca prehrambenim proizvodima Tesco oslabile su 0,6 posto a one najvećeg lanca odjevnim predmetima Marks & Spencer za 1,6 posto. Njihovo slabljenje potaknuli su najnoviji podaci koji govore o najvećem padu prometa u britanskoj maloprodaji u travnju u posljednjih najmanje 10 godina.

Na gubitku su bile i dionice automobilskih proizvođača, pri čemu su one DaimlerChryslera pale za 0,6 posto. Dionice najvećeg svjetskog proizvođača guma Michelin oslabile su 0,5 posto.

Lošem raspoloženju ulagača pridonio je i rast cijena sirove nafte na američkom tržištu peti dan zaredom budući se strahuje da će naštetiti zaradama kompanija. No naftne kompanije su ostvarile rast cijena dionica, a među njima su se isticale one British Petroleuma i Royal Dutcha, na dobitku od 0,4 odnosno 0,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,11 posto, na 11.159 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙