FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne dionice pritisnule europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su pale pod pritiskom slabljenja dionica naftnihkompanija uslijed klizanja cijena nafte na svjetskom tržištu.
LONDON/FRANKFURT, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale pod pritiskom slabljenja dionica naftnih kompanija uslijed klizanja cijena nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,6 posto, na 4.863 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,3 posto, na 4.253 boda.

Cijene nafte, na najnižim razinama u zadnja tri mjeseca od oko 48 dolara po barelu, umanjile su zabrinutosti oko utjecaja visokih troškova energenata na korporativne zarade, no potaknule su ulagače na prodaje dionica energetskih kompanija poput francuskog Totala, čije su dionice potonule gotovo dva posto.

Najniže razine cijena bakra i zlata u posljednja tri mjeseca pritisnule su pak dionice rudarskih kompanija poput BHP Billitona. Na gubitku su bile dionice i njemačkog industrijskog konglomerata ThyssenKruppa, koje su pojeftinile 1,7 posto nakon što je izvijestio o slabijem od očekivanja rastu tromjesečne dobiti prije oporezivanja.

Oslabile su i dionice Old Mutuala, nekih tri posto, nakon što je Financial Times objavio da je ta južnoafrička grupa za financijske usluge u ranim pregovorima oko kupnje švedskog osiguravatelja Skandie. Trgovina dionicama Skandie je suspendirana.

Od rijetkih dobitnika izdvaja se dionica Edisona, koja je skočila osam posto nakon što je milanska energetska tvrtka AEM objavila da će ona i francuska elektroenergetska kompanija Electricite de France platiti 1,86 eura po Edisonovoj dionici radi njihova preuzimanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se oko 0,26 posto, na 11.049 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙