FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne dionice predvodile padom europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su pale predvođene onima naftnih kompanija kojeje pritisnulo daljnje klizanje cijena sirove nafte na svjetskomtržištu.
LONDON/FRANKFURT, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su pale predvođene onima naftnih kompanija koje je pritisnulo daljnje klizanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,14 posto, na 4.879 bodova. Frankfurtski DAX indeks spustio se za 0,33 posto, na 4.261 bodova.

Europske dionice, u prigušenoj trgovini uslijed praznika koji slavi veći dio kontinentalne Europe, našle su se pod pritiskom pada cijena nafte prema 48 dolara po barelu koji je pogodio dionice naftnih kompanija. Pritom su dionice BP-a oslabile za 0,4 posto, Royal Dutcha za 0,7 posto i Shella 0,4 posto.

Od gubitnika se ističu dionice Scheringa, na gubitku od 4 posto, nakon nepovoljnih vijesti vezanih uz njegov eksperimentalni lijek za rak. "To su vrlo loše vijesti. Lijek nije uspio pokazati koristi koje su očekivali", kazao je analitičar Max Herrmann pri ING Financial Marketsu.

No bilo je i dobitnika, među kojima se izdvaja španjolska telekom tvrtka Telefonica, čije su dionice ojačale 1,2 posto nakon što je svojim rezultatima poslovanja taj najveći telekom operater španjolskog govornog područja iznenadio tržišta.

"Rezultati su snažni no definitivno su potaknuti povećanjem tarifa", kazao je telekom analitičar JP Morgana David Wright.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se ispod 11.000 bodova prvi put u više od tri tjedna, završivši na 10.947 bodova, na gubitku od gotovo jedan posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙