FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različita kretanja europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Dok su jačanjeeuropskih dionica u srijedu potaknule špekulacije da bi Kina uskoromogla dopustiti aprecijaciju juana, njihovi su dobitci bili ograničenipod utjecajem njihova opovrgavanja iz kineske središnje banke.
LONDON/FRANKFURT, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Dok su jačanje europskih dionica u srijedu potaknule špekulacije da bi Kina uskoro mogla dopustiti aprecijaciju juana, njihovi su dobitci bili ograničeni pod utjecajem njihova opovrgavanja iz kineske središnje banke.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,3 posto, na 4.877 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je blagih 0,12 posto, dosegnuvši 4.256 bodova.

Cijene dionica skočile su pod utjecajem izvješća kineskih medija da će Kina idući tjedan dopustiti aprecijaciju juana, no njihovi su dobitci bili ograničeni nakon što je kineska središnja banka objavila da nema promjena u njezinoj valutnoj politici te da je izvješće pogrešno.

Aktivnosti spajanja i akvizicija također su poduprle dionice, no slabljenje naftnih kompanija pritisnulo je burzovne indekse zbog pada cijena nafte.

"Postoji pritisak na Kineze da dopuste aprecijaciju juana. Preplavili su s jeftinim izvozom američka tržišta, što nije pomoglo američkom trgovinskom manjku", kazao je jedan trgovac.

Upraviteljica fonda u Britannic Asset Managementu Diane McEwan kazala je da bi u slučaju promjene kineske valutne politike očekivala prilično dobro poslovanje proizvođača luksuznih roba. Istaknula je da će od toga koristi najviše imati francuski LVMH i manji rival Hermes, u kojima Britannic ima udjele. Dionice LVMH-a su pritom ojačale 1,3 posto a Hermesa 2,5 posto.

No neki su na većem oprezu. "To će se dogoditi no neće to biti veće aprecijacije juana i neće imati golemog utjecaja", kazao je Nigel Cobby, direktor odjela europskih dionica pri JP Morganu.

Od dobitnika se izdvaja još njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa, čije su dionice ojačale 1,9 posto nakon što je izvijestila o smanjenju svog gubitka u prvom tromjesečju za 78 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,35 posto, na 11.120 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙