FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka burza predvodila jačanjem europskih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržišta uponedjeljak su zabilježila rast cijena dionica, predvođen dobitcima nanjemačkoj burzi uslijed očekivanja prijevremenih izbora i tržišnousmjerenije vlade, a poticaj ulagačima pružilo je i daljnje klizanjecijena nafte.
LONDON/FRANKFURT, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska tržišta u ponedjeljak su zabilježila rast cijena dionica, predvođen dobitcima na njemačkoj burzi uslijed očekivanja prijevremenih izbora i tržišno usmjerenije vlade, a poticaj ulagačima pružilo je i daljnje klizanje cijena nafte.

Frankfurtski DAX skočio je 0,9 posto do podneva, na 4.397 bodova. Londonski Ftse bio je na nešto manjem dobitku, od 0,18 posto, dosegnuvši 4.980 bodova.

Na značajnijem dobitku bio je DAX indeks poduprt nadama u provedbu reformi nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao na prijevremene izbore nakon velikog poraza njegove stranke na ključnim regionalnim izborima.

"Najavljeni novi izbori trebali bi dati vjetar u leđa burzama barem kratkoročno", kazao je tržišni analitičar Mirko Pillep pri Helaba Trustu. "Izglede za promjenom vlade u Berlinu trebali bi pozdraviti strani ulagači", dodao je.

Među najvećim dobitnicima bile su njemačke energetske tvrtke, pri čemu su dionice RWE-a ojačale 2,1 posto, a E.ON-ove 2,3 posto.

Poticaj tržištu pružilo je i daljnje klizanje cijena nafte na svjetskim tržištima. "Uz cijenu nafte na najnižoj razini u zadnja tri mjeseca pod utjecajem rasta zaliha i najnovije podatke koji ukazuju na to da je agresivnije podizanje kamatnih stopa možda nepotrebno, vratilo se povjerenje ulagača, a analitičari poticaj dobivaju i od općenito pozitivnih rezultata iz ove sezone izvješćivanja", kazao je Mark Chesterman iz IG Indeksa.

Od rijetkih gubitnika izdvaja se talijanska Banca Nazionale del Lavoro, čije su dionice oslabile 0,3 posto nakon što je španjolska strana BBVA dobila većinu u odboru BNL-a. Dionice BBVA poskupjele su pak 0,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 1,09 posto, dosegnuvši 11.158 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙