FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio, euro i nadalje ranjiv

LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Slab pokazatelj američkezaposlenosti pritisnuo je u ponedjeljak tečaj američkog dolara premanajvažnijim svjetskim valutama, iako euro i nadalje ostaje ranjivimzbog zabrinutosti oko političke i gospodarske budućnosti Europskeunije.
LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Slab pokazatelj američke zaposlenosti pritisnuo je u ponedjeljak tečaj američkog dolara prema najvažnijim svjetskim valutama, iako euro i nadalje ostaje ranjivim zbog zabrinutosti oko političke i gospodarske budućnosti Europske unije.

Do podneva je tečaj dolara oslabio prema euru, koji stoji 1,2275 dolara. Jen se također blago oporavio, dosegnuvši 107,05 jena za dolar. Britanskom funtom trgovalo se po 1,8209 dolara. Švicarski franak dosegnuo je tečaj od 1,2474 franka za dolar.

'Zelena' valuta na udaru je prodaja nakon što je u petak objavljen slab pokazatelj američke zaposlenosti u svibnju ove godine, koji je ukazao da je otvoreno svega 78.000 novih radnih mjesta prema očekivanih 188.000. Riječ je o najsporijem rastu zaposlenosti u zadnjih 21 mjesec. To se nadovezuje na prošloga tjedna objavljen podatak o najsporijem rastu proizvodne aktivnosti u SAD-u u zadnje gotovo dvije godine.

Ipak, tečaj eura ostaje nadomak najniže razine u zadnjih osam mjeseci prema dolaru pod pritiskom odbacivanja prijedloga europskog ustava na prošlotjednim nacionalnim referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Ministri financija eurozone u Luksemburgu održavaju sastanak u ponedjeljak i utorak, suočeni s neizvjesnošću oko daljnje europske političke i monetarne integracije. Odbacivanje prijedloga ustava, zajedno sa slabim procjenama gospodarskog rasta regije, rezultiralo je prošlotjednim padom vrijednosti eura za gotovo tri posto prema dolaru.

Euro je pod pritiskom i nakon što je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Otmar Issing kazao da strategija monetarne politike ne isključuje snižavanje kamatnih stopa. Pad kamatnih stopa u eurozoni još bi više pogoršao poziciju eura prema dolaru na deviznim tržištima, budući već sada kamatni jaz ide u korist dolara za jedan postotni bod.

Kako se gomilaju zabrinutosti oko slabosti eura i američkog gospodarskog usporavanja, jen je na putu jačanja. "Rizici po euro i gubitak zamaha u uzletu tečaja dolara mogli bi potaknuti jačanje jena prema obje spomenute valute", smatra Taisuke Tanaka, valutni strateg Morgan Stanleya.

Od početka godine euro je potonuo gotovo 10 posto prema dolaru i više od pet posto u odnosu na jen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙