FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Srpska javnost slabo informirana o počinjenim ratnim zločinima

BEOGRAD, 27. svibnja 2005.(Hina) - Srpska javnost je općenito slaboinformirana o ratnim zločinima i događajima vezanim za ratove nateritoriju bivše SFRJ, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradskogcentra za ljudska prava za potrebe Tužiteljstva za ratne zločine uBeogradu koje je u petak predstavljeno novinarima.
BEOGRAD, 27. svibnja 2005.(Hina) - Srpska javnost je općenito slabo informirana o ratnim zločinima i događajima vezanim za ratove na teritoriju bivše SFRJ, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava za potrebe Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu koje je u petak predstavljeno novinarima.

Istraživanje provedeno u travnju ove godine na uzorku od oko 1200 punoljetnih građana, pokazalo je kako "70 posto građana smatra da je suočavanja s događajima u ratovima u bivšoj SFRJ važno za budućnost zemlje, ali od tog postotka njih 37 posto smatra da je to zato da bi se pokazalo kako Srbi nisu krivi za zločine koji im se pripisuju, dok 33 posto smatra da se suočavanjem i prihvaćanjem istine može osigurati bolja budućnost i odnosi sa međunarodnom zajednicom".

I ovo je istraživanje pokazalo da samo jedna trećina građana smatra da su bivši čelnici bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić krivi za ratne zločine, dok velika većina smatra da oni nisu krivi ili da su heroji.

"Zlouporaba istine i uvjerenje da su u Srbiji oni koji posjeduju istinu i dalje traje, pa zato u javnosti i dalje postoji veliki otpor prema Haškom sudu, a na takve stavove ogroman je utjecaj vlasti i medija", rekao je direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević na prezenatciji toga istraživanja.

Po njegovim riječima, neinformiranost utječe da ti događaji sve više idu u zaborav, proces pomirenje ne bilježi željeni napredak, a sjećanje ne neke događaje, primjerice Srebrenicu, opstaje jer o tome mediji pišu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙