FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Večernje novosti" o proslavi 60. obljetnice pobjede nad fašizmom

BEOGRAD, 8. svibnja 2005.(Hina) - Beogradske "Večernje novosti" podnaslovom "NDH je sramota svih Hrvata" objavljuju u nedjelju tekst oproslavi 60. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenjaZagreba, uz isticanje navoda iz govora hrvatskog predsjednika StjepanaMesića, na svečanoj akademiji tome posvećenoj u Zagrebu, kako"Hrvatska ne smije prešutjeti sva mračna mjesta iz svoje prošlosti,ali ne smije priznati pravo drugima da je zbog toga čine taocem".
BEOGRAD, 8. svibnja 2005.(Hina) - Beogradske "Večernje novosti" pod naslovom "NDH je sramota svih Hrvata" objavljuju u nedjelju tekst o proslavi 60. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Zagreba, uz isticanje navoda iz govora hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, na svečanoj akademiji tome posvećenoj u Zagrebu, kako "Hrvatska ne smije prešutjeti sva mračna mjesta iz svoje prošlosti, ali ne smije priznati pravo drugima da je zbog toga čine taocem".

Dodaje se kako je Mesić rekao kako "ne može proći prigodničarski antifašizam, uz nastojanje da se revidira povijest i javnosti nametne slika "umivene NDH", kao i da "NDH, i pored imena, nije bila nezavisna jer je nastala pod patronatom fašizma, na ideologiji fašizma i politici terora", naglasivši da je "to što je nazvana Hrvatska - sramota za cijeli hrvatski narod".

"Ustaše su bila domaća verzija nacista i ne može proći nastojanje da oni budu prikazani bilo kako drugačije", prenose "Večernje novosti" Mesićeve riječi.

Navodi se i kako je Mesić priznao "da je lividacija kvislinga nakon rata zločin i da su pobijeni žrtve, ali da je među tim žrtvama bilo mnogo onih koji su počinili zločine, dok žrtve Jasenovca i drugih stratišta nisu ni za šta bile krive, pa tu nikako ne smije biti izjednačavanja".

Na kraju teksta se navodi kako je Mesić rekao da je "cijela Europa apsolvirala pitanje antifašizma i njegovih tekovina, jedino se to u Hrvatskoj još rješava".

Izvode iz Mesićeva govora na svečanoj akademiji održanoj u subotu u Zagrebu, objavila je u subotu većina elektroničnih medija u Beogradu, dok dio tiska prenosi u nedjelju samo kratke agencijske vijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙