FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lamierre zadovoljan napretkom zapadnog Balkana

BEOGRAD,22.svibnja(Hina) - Direktor Europske banke za obnovu i razvoj(EBRD) Jean Lamierre izrazio je u nedjelju u Beogradu zadovoljstvodemokratskim i gospodarskim napretkom koji je ostvaren na zapadnomBalkanu nakon višegodišnje nestabilnosti i ratova.
BEOGRAD,22.svibnja(Hina) - Direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jean Lamierre izrazio je u nedjelju u Beogradu zadovoljstvo demokratskim i gospodarskim napretkom koji je ostvaren na zapadnom Balkanu nakon višegodišnje nestabilnosti i ratova.

"Ove su zemlje uspjele izaći iz represivnih političkih režima i višegodišnje nestabilnosti i rata. Sada je tu demokracija", rekao je govoreći o napretku u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj.

"Tu sada imamo stabilan rast, smanjenu inflaciju, porast stranih ulaganja i suradnju između zemalja. Trgovina i ulaganja pomažu da se izbrišu etničke podjele", dodao je u prigodi godišnje skupštine EBRD-a koja se ovog vikenda održava u Beogradu.

Okružen nekim premijerima zapadnog Balkana, među kojima je bio i premijer Srbije i Crne Gore Vojislav Koštunica, pozvao je zemlje s tog područja da se nadahnu primjerom bivših komunističkih zemalja kao što su Mađarska i Poljska koje su lani ušle u Europsku uniju.

Njihov napredak je "poziv na izgradnju jakih ustanova i pravne države te na pažljivo planiranje reforma", rekao je Lamierre.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izrazio je nadu da će to zasjedanje EBRD-a biti prilika da se ovoj regiji daju nove ekonomske i financijske šanse. Prema njegovim rečima, bolje koordinirana suradnja, uz uspostavljanje zajedničkog energetskog tržišta i zone slobodne trgovine, učiniće zemlje u području atraktivnijima za strane investitore.

Premijeri Makedonije i Bosne i Hercegovine, Vlado Bučkovski i Adnan Terzić, pozdravili su skup kao znak spremnosti EBRD da nastavi svoja ulaganja u razvoj regije.

Ističići potrebu što tešnje ekonomske suradnje zemalja u regiji, Terzić je istaknuo da "jedan korak u regionalnim integracijama znači dva koraka u integraciji u EU". "Potrebna nam je liberalizacija trgovine i jačanje međusobne suradnje u području sigurnosti, borbe protiv organiziranog kriminala, kao i suradnji s Haškim tribunalom ", naglasio je

Terzić.

EBRD je utemeljen 1991. kako bi poticao prijelaz bivših komunističkih zemalja na tržišno gospodarstvo, a njegovo zasjedanje u Beogradu završava u ponedjeljak navečer.

Na skupu sudjeluje oko 3.000 gostiju iz svijeta - predstavnika banaka, vlada, ministara financija, investitora i rukovodilaca svjetskih kompanija, a među 59 državnih izaslanstva je i hrvatsko koje predvodi državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić. U hrvatskom izaslanstvu, osim predstavnika Ministarstva financija, nalaze se i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na čelu s državnom tajnicom Marijom Pejčinović-Burić, Hrvatske narodne banke na čelu sa zamjenikom guvernera Borisom Vujčićem te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

(Hina) xvrad/xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙