FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Politika: Probuđena vjera u bolji život

SCG-vanjska-Dnevni pregledDP: Politika: Probuđena vjera u bolji život,(H) - Dnevnik "Politika" u ponedjeljak objavljuje reportažu iz Kninastalnog dopisnika toga lista iz Hrvatske u kojoj se, pod naslovom"Probuđena vjera u bolji život", kaže kako "izborna pobjeda u kninskimopćinama vraća optimizam srpskom stanovništvu".
,(H) - Dnevnik "Politika" u ponedjeljak objavljuje reportažu iz Knina stalnog dopisnika toga lista iz Hrvatske u kojoj se, pod naslovom "Probuđena vjera u bolji život", kaže kako "izborna pobjeda u kninskim općinama vraća optimizam srpskom stanovništvu".

"Nedavno minuli lokalni izbori donijeli su ovdje mnogo uzbuđenja, jer poslije točno desetljeća od ratnog egzodusa srpskog stanovništva, koje je tu generacijama bilo uvjerljiva većina, prvi put se desilo da povratnici na svoja ognjišta ponovno preuzmu lokalnu vlast u nekoliko okolnih općina (Biskupija, Kistanje, Ervenik i nešto dalji Gračac), dok su u samom Kninu dobili najviše glasova i time sedam mjesta u Gradskom vijeću od ukupno 15. Nedostajalo im je samo jedno mjesto za apsolutnu većinu. Ali, iako je to bilo prilika da se najzad krene u zajedničku bitku za bolji život svih na tom, ratom potpuno unazađenom području, hrvatska strana je oformila koaliciju i s jednim glasom viška nastoji da potpuno isključi 'srpsku komponentu' iz lokalnih zbivanja", kaže se u reportaži i dodaje kako "posebnu političku aromu tom kratkovidnom potezu daje činjenica da većinu sadašnjeg hrvatskog stanovništva u tom gradu čine u stvari ratni doseljenici iz BIH i raznih krajeva Hrvatske".

"I pored toga, međutim, uvjeravamo se u mnogim susretima da su rezultati izbora vratili među srpske povratnike iz izbjeglištva optimizam u mogućnost boljeg života i ponovnog utjecaja na vlastitu sudbinu", piše dopisnik lista ocjenjujući i kako su, bez obzira na izborna zbivanja, "ukupne međunacionalne tenzije uočljivo slabe i opadaju u odnosu na još nedavno doba".

Takav dojam dopisniku "Politike" potvrdili su i predsjednik regionalnog SDSS Mirko Rašković, kninski odvjetnik i jedan od trojice srpskih zastupnika u saboru Ratko Gajica, te voditelj SDF u Kninu Jovo Tišma.

"Međunacionalne tenzije zaista su u padu, ljude okupiraju svakodnevne brige, pa se to izpuhalo", kaže Rašković dodajući kako ljude najviše pogađa velika neizvjesnost i nezaposlenost. Iako problem nezaposlenosti pogađa sve, "Srbi imaju dodatni problem: od ukupno 44 zaposlena u gradskim službama nijedan nije te nacionalnosti, a isto je i u policiji koja je nadležna i za okolne općine u kojima uglavnom živi srpsko stanovništvo", nastavlja dopisnik lista no dodaje i kako je značajna lokalna novost to što " u gradskoj bolnici ponovno rade i dva Srbina - liječnik i bolničar".

Takvi primjeri, po pisanju "Politike", pokazuju da je "očito postojeći Zakon o pravima nacionalnih manjina još uvijek prazno slovo na papiru" a "zbog toga se više izbjeglica vraća u okolna mjesta nego u sam Knin...". "Politika" navodi i kako saborski zastupnik Gajica ističe kako "proces povratka izbjeglih ne zaslužuje pozitivnu ocjenu", jer, kako kaže, "teče deseta godina, a po službenim procjenama ima još 1200 kuća koje nisu vraćene vlasnicima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙