FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Završeno 14. zasjedanje godišnje skupštine EBRD

BEOGRAD,23.svibnja(Hina) - U Beogradu je u ponedjeljak završeno 14.zasjedanje godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)s glavnom porukom kako su investicije potrebne cijeloj regiji te kakose ona i dalje nalazi na zemljovidu stranih ulagača, iako će seinvesticije u budućnosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji .
BEOGRAD,23.svibnja(Hina) - U Beogradu je u ponedjeljak završeno 14. zasjedanje godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s glavnom porukom kako su investicije potrebne cijeloj regiji te kako se ona i dalje nalazi na zemljovidu stranih ulagača, iako će se investicije u budućnosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji .

Vrijeme je za investicije u području Balkana, a zemlje regije moraju mnogo bolje komunicirati, te primjenjivati ugovore o zoni slobodne trgovine kako bi razvili svoja tržišta budući da svi imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju, zaključili su sudionici zasjedanja.

"Vlade jačaju tržišne ekonomije kroz privatizaciju i uvođenje novih institucija koje promiču konkurentnost, korporacijsko upravljanje i sve napredniji bankarski sektor. Privatni sektor sada obuhvaća preko 60 posto regionalne privrede", istaknuo je predsjednik EBRD-a Jean Lemierre.

EBRD je, kako je naglašeno na dvodnevnom zasjedanju banke, zajedno sa stranim investitorima omogućila kreditiranje ili kupila udjele u tvrtkama zapadnog Balkana, a podržava i razvoj malih poduzeća s ciljem razvoja pune tržišne ekonomije.

Na skupu u Beogradu sudjelovalo je oko 3.000 gostiju iz svijeta - predstavnika banaka, vlada, ministara financija, investitora i dužnosnika svjetskih kompanija, a među 59 državnih izaslanstva bilo je i hrvatsko koje je sudjelovalo na tehničkoj razini, a koje je predvodila državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić. U hrvatskom izaslanstvu bili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na čelu s državnom tajnicom Marijom Pejčinović-Burić, Hrvatske narodne banke na čelu sa zamjenikom guvernera Borisom Vujčićem te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

EBRD je, uz Međunarodnu banku za obnovu i razvoj, među najznačajnijim stranim financijskim izvorima u Hrvatskoj.

EBRD je utemeljen 1991. kako bi poticao prijelaz bivših komunističkih zemalja na tržišno gospodarstvo. Iduće, 15. zasjedanje skupštine je dogodine u Londonu.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙