FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige "Glazba u renesansi" i "Glazbena pretklasika"

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Dvije knjige glazbene historiografije"Glazba u renesansi" muzikologa Howarda M. Browna i Louise K. Stein te"Glazbena pretklasika" Petera Rummenhoellera, u izdanju Hrvatskogmuzikološkog društva, predstavljene su danas u Zagrebu.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Dvije knjige glazbene historiografije "Glazba u renesansi" muzikologa Howarda M. Browna i Louise K. Stein te "Glazbena pretklasika" Petera Rummenhoellera, u izdanju Hrvatskog muzikološkog društva, predstavljene su danas u Zagrebu.

Knjige su tiskane u biblioteci "Opća povijest glazbe" i prvi su prijevod povijesti europske glazbe od srednjega vijeka do 20. stoljeća na hrvatski jezik.

Voditelj projekta Stanislav Tuksar najavio je da bi se do 2006. trebalo tiskati i preostalih pet knjiga iz projekta Opća povijest glazbe, koje će popuniti prazninu u glazbenoj historiografiji.

Knjige su namijenjene muzikolozima i stručnjacima s područja humanističkih znanosti, učenicima i studentima glazbe i povijesti umjetnosti.

Osim što su te knjige nužne za hrvatske studente muzikologije koji su do sada razdoblja od srednjega vijeka do 20. stoljeća obrađivali tek kroz jedan tekst, objavljivanje takvih udžbenika je također dio obaveza prihvaćenih Bolonjskim procesom, naglasio je voditelj projekta Tuksar.

"Glazbena pretklasika" obrađuje vremenski odsječak između 1735. i 1785.

"Glazba renesanse" bavi se pitanjima o glazbi kao kulturnoj i političkoj snazi u renesansi te mjestu glazbe u renesansnom društvu. Knjiga pruža uvid u živote, rad i postignuća glavnih renesansnih skladatelja.

"Glazbene pretklasika" i "Glazba u renesansi" udžbenici su po kojima se već 30-tak godina predaje na uglednim sveučilištima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i SAD-u, kazao je Tuksar.

Uz te, do 2006. tiskat će se i Glazbena povijest srednjega vijeka, Barokna glazba, Doba Mozarta i Beethovena, Glazba 19. stoljeća te Glazba 20. stoljeća.

Izdavanje knjiga novčano su pomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙