FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšin zastupnik zatražio uklanjanje "ideološkog otrova" iz udžbenika

LJUBLJANA,16. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnik u slovenskom parlamentuJožef Jerovšek zatražio je da se slovenski osnovnoškolski udžbeniciočiste od "ideološkog otrova" koji se servira mladim generacijama krozprikaz pojedinih ličnosti i događaja.
LJUBLJANA,16. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnik u slovenskom parlamentu Jožef Jerovšek zatražio je da se slovenski osnovnoškolski udžbenici očiste od "ideološkog otrova" koji se servira mladim generacijama kroz prikaz pojedinih ličnosti i događaja.

"Što možete učiniti da se mlade generacije kroz udžbenike više truju povijesnim neistinama koje potiču podjele i onemogućuju razvoj nacionalnog ponosa kod mladih?", rekao je Jerovšek, obraćajući se u ponedjeljak ministru školstva Milanu Zveru i dodao da udžbenici za povijest još ideološki prikazuju ljude i događaje iz slovenske povijesti.

Jerovšek je to ilustrirao navodom iz jednog udžbenika koji jednu slovensku predratnu organizaciju koja je djelovala u Italiji označava terorističkom udrugom. Riječ je o organizaciji TIGR koja je vršila subverzije i atentate u vrijeme fašističke Italije u krajevima gdje su živjeli Slovenci.

Zver je obećao da će se promijeniti sustav izdavanja novih udžbenika iako kako je dodao kao ministar ne može djelovati na njihov sadržaj. "No, cijela je udžbenička politika problematična", rekao je Zver, rekavši da formulacija o TIGR-u kao terorističkoj organizaciji u spomenutom udžbeniku uistinu postoji.

Jerovšek i Zver članovi su Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše koji je nedavno malobrojnu organizaciju TIGR nazvao prvim antifašističkim pokretom u Europi koju su slovenski partizani negirali zbog konkurencije. Janši je nakon njegova otkrivanja spomenika TIGR-ovcima na Maloj planini gdje je poginuo njihov vođa Danilo Zelen, oponiralo više "lijevih" povjesničara i predsjednik partizanskih veterana Janez Stanovnik. Oni tvrde da je TIGR bio marginalna organizacija koja se može okarakterizirati i terorističkom ili diverzantskom skupinom, te da je bila povezana s jugoslavenskom Orjunom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙