FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival hrvatske glazbe od 1. do 12. lipnja u Beču

BEČ, , 2. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački gitaristički kvartet održaoje u četvrtak navečer koncert u svečanoj dvorani austrijskogaparlamenta, a nastup je izveden u sklopu kulturne manifestacije"Festival hrvatske glazbe u Beču", na programu koje je do 12. lipnjatrinaest glazbenih priredbi, od jazza i folklorne, do klasične glazbe.
BEČ, , 2. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebački gitaristički kvartet održao je u četvrtak navečer koncert u svečanoj dvorani austrijskoga parlamenta, a nastup je izveden u sklopu kulturne manifestacije "Festival hrvatske glazbe u Beču", na programu koje je do 12. lipnja trinaest glazbenih priredbi, od jazza i folklorne, do klasične glazbe.

"Održavanje koncerta u svečanoj dvorani austrijskog parlamenta ima simboličko značenje jer u njemu nastupaju samo izabrani umjetnici", rekao je u pozdravnom govoru, predsjednik austrijskog parlamenta Andreas Kohl.

"Hrvatska je toliko načonka u Austrijji, kao da je članica Europske unije, na tome svi radimo i lobiramo", rekao je Andreas Kohl.

Kohl je tom prigodom rekao da je srijedu posjetio Estoniju i tamo razgovarao s predsjednicima države i parlamenta koji su mu obećali da će se za vrijeme sastanka na vrhu EU u Bruxellesu zauzeti da Hrvatska dobije zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom.

"Veze između Beča - Austrije i Hrvatske su tako isprepletene, imamo bliske prijateljske odnose, Festival hrvatske glazbe pridonijet će daljnjem poboljšanju tih veza", rekao je predsjednik austrijskog parlamenta.

Posebna izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Jagoda Martinčević, istaknula je kako je ponosna što se hrvatska glazba i glazbenici predstavlja u Beču, jednoj od značajnih europskih prijestolnica kulture. "Mislim da je izlazak u svijet s kulturom vrlo važan. Beč - Zagreb, Austrija i Hrvatska imaju vrlo bliske i stare glazbene veze", rekla je Jagoda Martinčević.

Zagrebački gitaristički kvartet izveo je u svečanoj dvorani austrijskog parlamenta djela Johanna Sebastiana Bacha, Željka Brkanovića, Krešimira Seletkovića, Lea Brouwera i Celsa Machadoa. Oduševljena publika nagradila ga je dugotrajnim pljeskom.

"Cilj ove glazbene manifestacije je predstaviti hrvatsku glazbu u svim vrstama i aspektima na najvišoj razini u prestižnim bečkim prostorima, kao primjerice u Schoenberg centru, bečkom muzeju Albertini, Jazz klubu Porgy & Bess, Bethoween dvorani itd.", rekao je voditelj Muzičkog informacijskog centra pri Koncertnoj direkciji Zagreb i predsjednik Udruge za promicanje hrvatske glazbe u Beču Davor Merkaš. Dodao je da je ovo prvi puta da se hrvatska glazba sustavno predstavlja na takav način u glavnom gradu Austrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙