FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown podržao smjenu Đukića i upozorio Paravca

SARAJEVO,3. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown podržao je u petak smjenu generala Novaka Đukića sdužnosti načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS)upozorivši istodobno kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH BorislavParavac potpuno podcijenio ozbiljnost izgreda zbog kojih je ova mjeraizrečena.
SARAJEVO,3. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown podržao je u petak smjenu generala Novaka Đukića s dužnosti načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) upozorivši istodobno kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac potpuno podcijenio ozbiljnost izgreda zbog kojih je ova mjera izrečena.

Đukić je s dužnosti smijenjen odlukom zapovjednika EUFOR-a generala Davida Leakeyja i zapovjednika stožera NATO-a u BiH generala Stevena Schooka zbog odgovornosti za izgrede koji su se zbili pri polaganju prisege novaka VRS 14. svibnja.

Novaci VRS su u vojarnama na Manjači kod Banje Luke te u Bileći tada svojevoljno izmijenili tekst prisege i zakleli se na vjernost RS umjesto BiH.

Kao odgovor na ove izgrede Ministarstvo obrane RS predložilo je kaznene mjere protiv nekoliko nižih časnika no to je ocijenjeno nedovoljnim a od Predsjedištva BiH predstavnici međunarodne zajednice su zatražili odlučnije reagiranje koje je izostalo, uglavnom zbog odbijanja Paravca da podrži oštrije sankcije.

"Predsjedništvo BiH imalo je ovlasti djelovati. Posebno me brine što je Paravac podcijenio ozbiljnost ovog događaja", stoji u Ashdownovoj izjavi u kojoj se ističe kako su EUFOR i NATO morali djelovati umjesto domaćih tijela vlasti.

Generali Leakey i Schook ocijenili su kako izgredi na Manjači i u Bileći ipak neće usporiti proces reformi obrane te da će do kraja godine BiH dobiti integrirane vojne snage s jednim ministarstvom obrane kao i da će biti ukinuto novačenje a usvojen koncept profesionalne vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙