FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smijenjen načelnik stožera Vojske Republike Srpske

SARAJEVO, 3. lipnja 2005. (Hina) - Načelnik Glavnog stožera VojskeRepublike Srpske general Novak Đukić smijenjen je u petak s tedužnosti odlukom zapovjednika vojnih snaga Europske unije i NATO-a uBiH.
SARAJEVO, 3. lipnja 2005. (Hina) - Načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske general Novak Đukić smijenjen je u petak s te dužnosti odlukom zapovjednika vojnih snaga Europske unije i NATO-a u BiH.

U zajedničkom priopćenju, kojeg su objavili zapovjedništvo EUFOR-a i Stožera NATO-a u Sarajevu, navodi se kako su generali David Leakey i Steven Schook ovakvu odluku donijeli ocijenivši kako je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. travnja ove godine, kada se veći broj novaka Vojske Republike Srpske na svečanosti davanja prisege zakleo Republici Srpskoj umjesto BiH.

"Ti događaji doveli su u pitanje i ustavnu lojalnost i vojnu profesionalnost zapovjednog lanca Vojske Republike Srpske i predstavljaju ozbiljan izazov procesu reforme obrane", stoji u priopćenju. EUFOR i NATO također ističu kako su lokalne vlasti, uključujući one u Republici Srpskoj ali i Predsjedništvo BiH propustili poduzeti mjere kojima bi se sankcioniralo nedopušteno ponašanje vojsci Republike Srpske te da je zbog toga svoje ovlasti da smjenjuje visoke vojne časnike morao primijeniti zapovjednik EUFOR-a. Odlukom zapovjedništva EUFOR-a i NATO-a također je suspendirana daljnja obuka svih novaka Vojske Republike Srpske, a oni koji su tu obuku obavljali u vojarni Manjača, gdje su se i dogodili najozbiljniji izgredi, biti će otpušteni iz vojne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙