FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski helsinški odbor i Centar za mir osudili smjene u Osijeku

Osijeka u današnjem su priopćenju osudili smjenečelnika državnih institucija u Osijeku, "samo zato što su potpisaligrađansku inicijativu koja nije po volji vladajućoj stranci".
Osijek,31. svibnja(Hina) - Slavonski regionalni centar Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u današnjem su priopćenju osudili smjene čelnika državnih institucija u Osijeku, "samo zato što su potpisali građansku inicijativu koja nije po volji vladajućoj stranci".

Najava i realizacija političkih obračuna s neistomišljenicima na izrazito politički, gospodarski i socijalno trusnom području Slavonije i Baranje neće doprinijeti toliko potrebnoj stabilizaciji društvenih prilika, ocjenjuju te dvije udruge.

"Nakon što je 25. svibnja smijenjen Damir Karavidović s mjesta direktora HEP-ovog distribucijskog područja Elektroslavonija Osijek i raspoređen na novu dužnost, postalo je razvidno da je vlast s prijetnji prešla na političko eliminiranje svih koji su podržali inicijativu Branimira Glavaša, dojučerašnje perjanice HDZ-a, za osnivanjem Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje", stoji u priopćenju.

Podrška ili pristupanje bilo kojoj legitimnoj građanskoj inicijativi, pa tako i Glavaševu regionalističkom programu, ne bi smjelo biti sankcionirano smjenom s funkcije, diskvalifikacijama, šikaniranjima i slično, pa čak i kada se radi o ljudima koji su na javne funkcije došli prema političkoj pripadnosti, naglašavaju udruge za ljudska prava.

Po osobnom iskazu Damira Karavidovića, on nije politički angažiran, niti je član bilo koje stranke već je "samo podržao inicijativu za veću regionalnu autonomiju i gospodarski oporavak Slavonije i Baranje".

Sankcioniranje potpisnika inicijative može poduzeti samo pravosuđe, a nikako vlast i vladajuća politička elita. Oni koji su potpisali inicijativu za osnivanje udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje moraju biti respektirani, sve dok ne djeluju protiv Ustava.

Smjene s funkcija, otkazi s posla i slično, podsjećaju na ne tako davna autoritativna vremena i praksu "u kojoj su svoj presudni doprinos dali sudionici obje strane sadašnjeg sukoba", s čime napokon treba prestati, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙