FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana podupire smjenu načelnika stožera Vojske Republike Srpske

ZAGREB/BRUXELLES, 3. lipnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europskeunije (EU) za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solanapodupro je u petak odluku vojnih snaga EU-a u BiH (EUFOR) o smjeninačelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) generalaNovaka Đukića.
ZAGREB/BRUXELLES, 3. lipnja 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana podupro je u petak odluku vojnih snaga EU-a u BiH (EUFOR) o smjeni načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) generala Novaka Đukića.

"U potpunosti podupirem odluku zapovjedništva EUFOR-a o smjeni generala Đukića. General Đukić mora odgovarati za incidente koji su se dogodili u travnju prilikom davanja prisege na Manjači", stoji u Solaninu priopćenju.

U zajedničkom priopćenju, koje su u petak objavili zapovjedništvo EUFOR-a i Stožera NATO-a u Sarajevu, navodi se kako su generali David Leakey i Steven Schook odluku donijeli ocijenivši da je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. travnja ove godine, kada se veći broj novaka Vojske RS-a na svečanosti davanja prisege zakleo Republici Srpskoj umjesto BiH.

Solana u priopćenju ističe kako je Đukić odgovoran i stoga što zapovjedništvo VRS-a nije djelovalo brže kako bi se obnovila lojalnost VRS-a ustavu BiH.

"Ovu krizu moramo ostaviti iza nas. Očekujemo da će se vlasti BiH i entiteta vrlo brzo vratiti na put obrambenih reformi", stoji u priopćenju Javiera Solane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙