FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga o odbijanju novaka da polože prisegu BiH

SARAJEVO,6. svibnja 2005.(Hina) - Četvorica nižih časnika VojskeRepubike Srpske (VRS) smijenjena su s dužnosti i bit će poslana navojni sud zbog odgovornosti za odbijanje novaka kojima su zapovijedalida polože svečanu prisegu Bosni i Hercegovini a još pet viših časnikazbog toga je dobilo stegovnu mjeru ukora, izjavio je u petak uSarajevu ministar obrane Republike Srpske Milovan Stanković.
SARAJEVO,6. svibnja 2005.(Hina) - Četvorica nižih časnika Vojske Repubike Srpske (VRS) smijenjena su s dužnosti i bit će poslana na vojni sud zbog odgovornosti za odbijanje novaka kojima su zapovijedali da polože svečanu prisegu Bosni i Hercegovini a još pet viših časnika zbog toga je dobilo stegovnu mjeru ukora, izjavio je u petak u Sarajevu ministar obrane Republike Srpske Milovan Stanković.

Stanković je novinarima predstavio rezultate istrage o izgredima koji su se zbili u vojarnama na Manjači i u Bileći 16. travnja kada je novi naraštaj novaka VRS tijekom davanja svečane prisege umjesto iskazivanja vjernosti BiH kazao kako priseže Republici Srpskoj.

Takvo ponašanje pozdravili su okupljeni prijatelji i rodbina novaka koji su uz to zviždali i himni BiH a nitko od časnika niti jednom riječju nije osudio ovakve postupke.

Ovi su izgredi ocijenjeni prvorazdrednim skandalom zbog čega je i zapovjednik NATO stožera u BiH američki general Steven Schook zatražio žurnu istragu i utvrđivanje odgovornosti.

Stanković je kazao da je Glavni stožer VRS proveo cjelovitu istragu utvrdivši kako najveću odgovornost snose zapovjednici satnija u kojim služe novaci pa su njih četvorica i najstrože kažnjena.

Mjera ukora izrečena je zamjeniku načelnika Glavnog stožera VRS pukovniku Draganu Vukoviću, načelniku odjela za vojno-civilnu suradnju Borislavu Vukičeviću i zapovjedniku središta za obuku na Manjači bojniku Milanu Mićanoviću.

Glasnogovornik Ministarstva obrane RS Branko Trkulja smijenjen je jer je nakon izgreda dao neprimjerene izjave u kojima je branio postupke novaka a blaže je kažnjen i glavni tajnik ovog ministarstva.

Ministar Stanković, odgovarajući na novinarska pitanja, inzistirao je međutim na činjenici da su se izgredi dogodili spontano.

"Nije bilo planirane i smišljene aktivnosti", kazao je Stanković dodavši da nije siguran ni kako bi se sam ponašao da se zatekao u jednoj od vojarni gdje se davala prisega.

On je ustvrdio da su problem izazvali "nekonzistentni propisi" koji su na snazi u BiH.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović izgrede na Manjači i u Bileći ocijenio je međutim kao vrlo ozbiljne upozorivši da je došlo do kolektivnog odbijanja zapovjedi što je najteži prekršaj koji vojska može počiniti u miru.

On je dodao da je ovime značajno narušen ugled BiH i dovedeno u pitanje sve što je do sada u zemlji učinjeno na planu obrane kako bi se ona približila NATO-u.

Izvješće o izgredima s novacima VRS sada će biti proslijeđeno stožeru NATO-a za BiH koji ga treba proučiti i o tome izvijestiti Bruxelles a nakon toga će biti donesena ocjena je li dovoljno učinjeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙