FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničari iz BiH u srijedu odlaze za Irak

SARAJEVO,30. svibnja(Hina) - Postrojba pirotehničara iz sastavaoružanih snaga Bosne i Hercegovine krenut će 1. lipnja u Irak, gdje ćesudjelovati u operacijama savezničkih snaga, potvrdio je u ponedjeljaku Sarajevu načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik SifetPodžić.
SARAJEVO,30. svibnja(Hina) - Postrojba pirotehničara iz sastava oružanih snaga Bosne i Hercegovine krenut će 1. lipnja u Irak, gdje će sudjelovati u operacijama savezničkih snaga, potvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Sifet Podžić.

On je novinarima kazao kako su sve pripreme za slanje pirotehničara iz BiH u Irak uspješno završene te da će nakon prve postrojbe od 36 ljudi, koja u Iraku treba boraviti šest mjeseci, na to područje biti upućena još jedna.

"Zainteresiranih imamo i previše", kazao je general Podžić.

Pirotehničari, koji u Irak idu sukladno odluci Predsjedništva BiH, pripadnici su vojski Federacije BiH i Republike Srpske.

Sudjelovanje u iračkoj misiji bit će provedeno uz materijalnu potporu američke vlade koja je osigurala i znatan dio opreme potrebne za tu operaciju.

Po riječima generala Podžića, pirotehničari će iz Sarajeva otputovati u Kuvajt gdje će dobiti dodatnu opremu i tamo ostati desetak dana kako bi se privikli na vremenske uvjete.

Nakon toga bit će prebačeni u Irak u sektor Zapad koji je pod zapovjedništvom američke vojske, a baza će im biti u okolici Falluje.

"Tamo će djelovati kao sastavni dio VIII marinskog inženjerijskog bataljuna", kazao je Podžić.

Jedan časnik za vezu OS BIH već boravi na tom području, a general Podžić je naveo kako njegova izvješća ukazuju da je stanje u tom dijelu Iraka razmjerno povoljno, jer u proteklih mjesec dana tamo nije nastradao niti jedan pripadnik savezničkih snaga.

Zapovjednik postrojbe koja ide u Irak, bojnik Stjepan Musa, kazao je kako je osobno već bio u operativnom izviđanju ovog područja.

On je ustvrdio kako će pirotehničari iz BiH biti izvrgnuti minimalnom riziku jer će zadaće uništavanja konvencionalnog oružja i streljiva obavljati unutar dobro osiguranih skladišta koje nadzire američka vojska.

Svim vojnicima već je isplaćena plaća za lipanj u iznosu od 2580 eura, a za slučaj trajnog invaliditeta dobili bi odštetu od 100 tisuća eura, dok bi u slučaju smrti njihovim obiteljima bilo isplaćeno po pedeset tisuća eura.

Ukoliko bi bilo tko od vojnika bio kidnapiran, primijenit će se razrađene procedure kakve vrijede i za ostale zemlje čiji vojnici sudjeluju u operacijama u Iraku, pojasnio je general Podžić.

"Svi vojnici koji idu u Irak su profesionalci. Njihov motiv je profesionalno usavršavanje ali i zarada koja nije zanemarljiva za uvjete u BiH", kazao je bojnik Musa.

General Podžić je istaknuo kako BiH sudjelovanjem u iračkoj operaciji želi pokazati da više nije samo zemlja koja traži pomoć međunarodne zajednice nego ju je u stanju i pružiti.

"S našim budućim članstvom u 'Partnertsvu za mir' ovakvih će operacija biti još više", kazao je Podžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙