FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH provjerava okolnosti vezane uz Mladića

BANJA LUKA, 31. svibnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo BiH otvorilo jepredistražne radnje protiv časnika Ministarstva obrane RepublikeSrpske i Vojske RS (VRS) koji su odgovorni za isplatu plaća haškomoptuženiku generalu Ratku Mladiću u razdoblju od 1. srpnja 1999. do31. prosinca 2001. godine, prenose u utorak 'Nezavisne novine'informaciju iz Tužiteljstva BiH.
BANJA LUKA, 31. svibnja 2005. (Hina) - Tužiteljstvo BiH otvorilo je predistražne radnje protiv časnika Ministarstva obrane Republike Srpske i Vojske RS (VRS) koji su odgovorni za isplatu plaća haškom optuženiku generalu Ratku Mladiću u razdoblju od 1. srpnja 1999. do 31. prosinca 2001. godine, prenose u utorak 'Nezavisne novine' informaciju iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo provjerava i navode o tome da su pojedinci omogućili Mladićevo skrivanje u podzemnom vojnom kompleksu kod Han Pijeska sredinom prošle godine. U tom smislu naloženo je državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da pribavi dokaze o ovim navodima, a osumnjičeno je šest osoba. Među osumnjičenim su, kako doznaju 'Nezavisne novine', zapovjednik Vojne pošte Han Pijesak, zapovjednik postrojbe u podzemnom vojnom kompleksu kod Han Pijeska, te šef računovodstva i blagajnica.

"Na temelju izvješća Ministarstva obrane RS dao sam nalog SIPA da pribavi dodatne dokaze o isplatama plaća Ratku Mladiću, ali dok ne dobijemo konačne rezultate ne možemo govoriti o imenima ", kazao je "Nezavisnim" državni tužitelj Behaija Krnjić.

Glasnogovornik SIPA Admir Katica u ponedjeljak je potvrdio banjalučkom listu da inspektori ove Agencije intenzivno rade na prikupljanju dokaza.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović podsjetio je da su u siječnju i veljači ove godine poduzete prve mjere.

"Nakon što je Ministarstvo obrane RS utvrdilo imena odgovornih osoba, jedna osoba je suspendirana do okončanja istrage, a ostale nisu više u službi", kaže Radovanović u 'Nezavisnim novinama'.

Koncem 2004. godine ured Viskog predstavnika u BiH je potvrdio kako raspolažu informacijama da se Mladić u lipnju i srpnju 2004. godine skrivao u podzemnom vojnom objektu kod Han Pijeska. Visoki predstavnik je nakon toga naložio istragu o utvrđivanju odgovornosti pojedinaca iz VRS koji su pomagali u Mladićevom skrivanju. OHR nije bio zadovoljan istragom u RS, koja je utvrdila kako nema dokaza da je Mladić boravio u vojnim objektima VRS, odnosno da je bilo tko pomagao u Mladićevom skrivanju. Dodatnom istragom Ministarstva obrane BiH "nepobitno je utvrđeno" da je Mladić kao haški optuženik dvije i pol godine bio na platnom spisku Ministarstva obrane Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙