FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordan: o HSU-u ovisi formiranje vlasti u šest županija

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske strankeumirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas da o HSU-u ovisiformiranje vlasti u šest županija, a s kim će ući u postizbornekoalicije odlučit će samostalno čelnici lokalnih ogranaka.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas da o HSU-u ovisi formiranje vlasti u šest županija, a s kim će ući u postizborne koalicije odlučit će samostalno čelnici lokalnih ogranaka.

Jordan je na konferenciji za novinare rekao kako su lokalni ogranci pod velikim pritiskom jer se trebaju opredijeliti između suradnje s HDZ-om ili sa SDP-om.

Sve opcije su otvorene u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, a u Osječko-baranskoj županiji HSU neće ići u koaliciju s Branimirom Glavašem.

Sa HDZ-om idu u Zadarskoj i Šibenskoj županiji, a sa SDP-om u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj, dok je u Splitsko-dalmatinskoj, gdje su predizborno koalirali sa SDP-om, neizvjesno formiranje vlasti.

"Mnogi su očekivali da ćemo, kao i na državnoj razini, potporu dati HDZ-u, ali problemi na državnoj i lokalnoj razini nisu isti", kaže Jordan.

Dodaje da je HSU postigao izvanredan rezultat u odnosu na prethodne četiri godine jer je sa 68 vijećnika u županijama, gradovima i općinama, sada došao na 244 vijećnika.

Jordan se osvrnuo i na jučerašnji sastanak radne skupine Vlade i HSU-a o donošenju zakona o umirovljeničkom fondu, rekavši da je sastanak održan nakon više mjeseci, no nezadovoljan je što se još uvijek nije sastalo povjerenstvo koje treba usuglasiti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Jordan smatra da je do krajnjeg roka, 5. kolovoza, ipak dovoljno vremena za usvajanje zakona o fondu i izračun visina duga prema svakom umirovljeniku.

Kad je u pitanju Vladin prijedlog o isplati duga u roku osam godina, Jordan je rekao će se o tome danas raspravljati na koordinaciji umirovljeničkih udruga kako bi sva sporna pitanja bila razriješena do novog sastanka radne skupine idućeg petka.

Jordan se još nije susreo s premijerom Ivom Sanaderom u vezi najava o povratku na staru formulu obračuna mirovina.

Ponovio je da će HSU u tom slučaju raskinuti sporazum s HDZ-om jer nema mandat prihvatiti rješenje koje bi pogoršalo položaj umirovljenika i zbog kojeg su mirovine u zadnjih pet godina zaostale za plaćama 18 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙