FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Francusko "ne" europskom ustavu ne bi trebalo zaustaviti Hrvatsku i Makedoniju na putu prema EU-u, izjavili su u srijedu u Zagrebu hrvatski i makedonski predsjednici Stjepan Mesić i Branko Crvenkovski. Mesić smatra da Hrvatsku francusko "ne" na referendumu 29. svibnja ne treba previše zabrinjavati, bez obzira koliko će ostaviti traga u EU-u. Makedonski predsjednik ocijenio da je Hrvatska "korak ili dva" ispred Makedonije na putu u EU i istaknuo da "najiskrenije" želi da Hrvatska što prije počne pristupne pregovore, jer je to i u makedonskom interesu. Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski tijekom dana sastat će se s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom te s predstavnicima makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

DEN HAAG/ZAGREB - Predraspravni sudac Kevin Parker u srijedu je zbog "nedovoljnog napretka u pripremama za suđenje" kritizirao optužbu i obranu u postupku Haškog suda protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača. Nije došlo do zadovoljavajućeg napretka u odnosu na posljednju statusnu konferenciju prije 120 dana i izgleda da predmet izmiče kontroli, da se nasukava, rekao je sudac Parker na današnjoj sjednici posvećenoj pripremama za suđenje. Predmetni tužitelj Kenneth Scott nije prihvatio kritiku, ističući da "pripreme idu naprijed" i da je optužba u tom razdoblju obznanila glavninu dokaznog materijala obrani, dostavivši 479 dokumenata. Čermakov branitelj Čedo Prodanović, i Markačev branitelj Miroslav Šeparović, ukazali su na teškoće obrane zbog toga što optužnica još nije u konačnom obliku, obzirom na prijedlog za njezinu izmjenu.

BEOGRAD - Ratni predsjednik općine Zvornik Branko Grujić, osumnjičen za ratne zločine na području te općine 1992. godine, predao se pravosudnim organima u Srbiji, priopćilo je u srijedu Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu. Grujić je jedan od deset osumnjičenih za ratni zločin u Zvorniku 1992. godine, protiv kojih se vodi istraga u Srbiji, u predmetu kojega je domaćem pravosuđu ustupio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu. Osim Grujića, u pritvoru je još šest osumnjičenih pripadnika Teritorijalne obrane Zvornika, osumnjičenih za ubojstvo najmanje 15 civila u Čelopeku i deportaciju 1822 civila iz sela Kozluk u Mađarsku 1992. godine.

DEN HAAG/ZAGREB - U postupku Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, u srijedu je završen dokazni postupak optužbe. Orić je optužen je zbog napada na 50-ak srpskih sela i zaselaka u općinama Srebrenica, Bratunac i Skelani od svibnja 1992. do veljače 1993., zbog kojih je iz tog područja izbjeglo više tisuća Srba. Optužen je i za zatočenje, zlostavljanje i smrt nekoliko Srba u policijskoj postaji Srebrenici. Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za bezobzirno razaranje naselja, pljačku imovine, ubojstva i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja. Nakon završetka dokaznog postupka optužbe, Orićevi branitelji podnijet će zahtjev za odbacivanje točaka optužnice za koje smatraju da "nisu dokazane izvan razumne sumnje".

SARAJEVO - Stručne radne skupine Hrvatske i BiH održale su ovog tjedna sastanak na kojemu su usuglasili većinu otvorenih pitanja nužnih za predstavljanje projekta integriranog upravljanja ekosustavima slivova rijeka Neretve i Trebišnjice. Nakon dvodnevnog sastanka održanog u Sarajevu voditelj hrvatske skupine Miroslav Steinbauer izjavio je novinarima u srijedu kako postoji potpuna usuglašenost na tehničkoj razini. On je pri tom izrazio uvjerenost kako će projekt početkom 2006. godine biti spreman za predstavljanje predstavnicima Svjetske banke i Globalnog fonda za zaštitu okoliša. Ove organizacije spremne su financirati projekt integriranog upravljanja ekosustavima slivova Neretve i Trebišnjice s osam milijuna dolara, od čega bi Hrvatska treba dobiti dva milijuna.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u srijedu je zbog problema sa srcem otkazao sve svoje obveze. Kako je priopćio njegov kabinet, zbog smetnji srčanog ritma (atrijske fibrilacije) liječnici su mu preporučili potpuno mirovanje. Drnovšek se nalazi kod kuće radi odgovarajućeg tretmana i za sada nije hospitaliziran. Ostali podaci o njegovu trenutačnom zdravstvenom stanju za sada nisu poznati. Slovenski predsjednik, a prije toga dugogodišnji premijer, ima 55 godina i krhkijeg je zdravlja od 1999. godine, kada mu je zbog karcinoma, otkrivenog prilikom redovitog pregleda, operativno odstranjen desni bubreg i žuč.

BEOGRAD - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte dolazi u četvrtak u jednodnevni radni posjet Beogradu, uoči podnošenja redovnog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, predviđenog za 13. lipnja. Kako je najavljeno, ona će se u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, te ministrom za ljudska i manjinska prava SCG-a i predsjednikom Savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem. Carla del Ponte će, osim Beograda, posjetiti i Zagreb i Sarajevo.

VARŠAVA - Predsjednici vlada Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske - četiri zemlje članice Višegradske skupine - razgovarat će 9. lipnja u Poljskoj o situaciji u Europskoj uniji nakon negativnog rezultata francuskog referenduma o europskom ustavu, izjavio je poljski premijer Marek Belka. "Odlučili smo posvetiti dio našeg susreta razmišljanju i razmjeni mišljenja i ideja o mogućim inicijativama s naše strane kako bi se unaprijedio proces europske intergacije", kazao je Belka. Višegradsku skupinu osnovale su Poljska, Mađarska, bivša Čehoslovačka 1991. godine. Nakon raspada Čehoslovačke skupina broji četiri države koje su sve pristupile EU-u 1. svibnja 2004. godine.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je Europsku Uniju da analizira posljedice francuskog odbacivanja europskog ustava, objavio je njegov ured u srijedu. "Potrebno je neko vrijeme za analizu posljedica na Uniju referenduma u Francuskoj", stoji u pismu kojeg je svojim kolegama iz Unije uputio Chirac. "To razmatranje mora početi tijekom sastanka Europskog vijeća 16. i 17. lipnja". U utorak je portugalski dnevnik "Publico" napisao da će na lipanjskom summita EU-a u Bruxellesu Chirac od predsjednika Europske komisije Jose Manulea Barrosa učiniti "žrtvenog jarca" zbog poraza ustava. Smatra se da su se Francuzi okrenuli protiv europskog ustava nakon što je Barroso javno iskazao potporu sredinom ožujka Bolkesteineovoj direktivi o liberalizaciji tržišta usluga u Europi.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac poslao je pismo čelnicima vlada i država članica Europske unije nakon što su Francuzi s 54,9 posto glasova u nedjelju odbacili europski ustav. U pismu stoji da je u nedjelju francuski narod, na demokratski način, većinom odbacio europski ustav. Na stranu kakve će posljedice ta odluka imati po moju zemlju, svjestan sam posljedica koju će ova situacija izazvati kod francuskih partnera i u samom Eu-u, kaže se u pismu. Chirac, međutim, ističe da odluka "ni u kojem slučaju ne dovodi u pitanje duboku i povijesnu angažiranost Francuske u izgradnji Europe.

WASHINGTON - Novi predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz izjavio je kako se želi usredotočiti na "prave prioritete svijeta", kao što je borba protiv siromaštva u Africi, a ne na proceduru unutar te međunarodne organizacije. Wolfowitz je kazao kako je poticanje gospodarskog razvoja jedno od glavnih sredstava u borbi protiv siromaštva. Neke afričke države već su našle svoj put prema razvoju, primijetio je Wolfowitz dodavši da je potrebna odlučna borba protiv korupcije kako bi se i više afričkih država usmjerilo putem održivog gospodarskog razvoja. Napominjući da je njegov prethodnik James Wolfensohn ostavio instituciju u dobrom stanju, kao poseban je prioritet istaknuto brige zemalja u razvoju koje se ne sluša dovoljno i koje se tretira više kao klijente a manje kao partnere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙