FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

LONDON - Laburistička stranka osvojila je novi mandat za upravljanje Velikom Britanijom, ali mora odgovoriti s mudrošću na očekivanja birača, izjavio je u petak britanski premijer Tony Blair. U 574 od ukupno 646 izbornih jedinica, laburisti su osigurali 338 zastupnika, konzervativci 171, liberalni demokrati 53, te ostale stranke dvanaest zastupnika. Prema ispitivanjima javnog mnijenja laburistička većina u Donjem domu bi mogla iznositi 66 do 80 mjesta, nasuprot 167 nakon glasovanja u lipnju 2001.

MOSKVA - Rusija je zabrinuta "destabilizacijom" postsovjetskog prostora nakon nedavnih revolucija u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu dvjema njemačkim televizijskim postajama. "Zabrinuti smo zbog destabilizacije postsovjetskog prostora. Ne možemo je dozvoliti jer su države proizašle iz raspada SSSR-a još uvijek krhke", rekao je Putin. "Mogli bismo imati stanje koje bi potreslo čitavu Europu. Pogledajte što se desilo u Kirgistanu", dodao je Putin.

NEW YORK - Američki dužnosnici proučavaju satelitske snimke Sjeverne Koreje koje ukazuju na moguće aktivnosti na pripremi izvođenja nuklearnog pokusa, piše New York Times. List piše da se na snimkama vide opsežne pripreme, uključujući i kopanje podzemnog tunela koji nalikuje tunelu kakav su izgradili Pakistanci za svoj nuklearni pokus 1998. godine. Bijela kuća je rekla da se satelitskim snimkama ne mogu protumačiti namjere sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila. Međutim američka strana je najnovije podatke shvatila ozbiljno i o tome je obavijestila saveznike u Japanu i Južnoj Koreji, piše NYT.

BAGDAD - Sedam iračkih policajaca je ubijeno, a još osam osoba ranjeno u petak u napadu blizu Tikrita, 180 km sjeverno od Bagdada, objavilo je iračko ministarstvo obrane. "Sedam policajaca je ubijeno, a još je osam osoba, šest civila i dva policajca, ranjeno u eksploziji u blizini kontrolne točke koju drže iračka vojska i policija na sjevernom izlazu iz Tikrita na cesti prema Alamu", kazao je isti izvor.

WASHINGTON - Američki Kongres dobio je dokumente koji bi mogli pružiti optužujuće informacije o ulozi glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana u skandalu iračkog programa nafta-za-hranu, izvijestila je američka televizija Fox News. Kongresnim istražiteljima dokumente je predao Robert Parton, bivši istražitelj koji se bavio istragom o Annanovoj ulozi u skandalu u vezi s milijardama dolara koji su nestali iz devetogodišnjeg humanitarnog programa za Irak. Parton je prošloga mjeseca dao ostavku na članstvo u UN-ovom internom istražnom povjerenstvu za navodnu korupciju u programu nafta-za-hranu koje vodi Paul Volcker, smatrajući da je Volcker bio previše blag prema Annanu. Volckerovo je povjerenstvo oslobodilo krivnje Annana za umiješanost u dodjeljivanje ugovora u programu nafta-za-hranu, ali je reklo da je Annan propustio temeljito istražiti ulogu svog sina Koja u skandalu, koji prikrio svoje odnose sa tvrtkom Cotecna koja je dobila ugovor u programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙