FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 23. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Nekadašnja veleposlanica BiH u Hrvatskoj Bisera Turković još nije dobila suglasnost američke vlade za preuzimanje dužnosti diplomatskog predstavnika u Washingtonu i ukoliko ona ne stigne do kraja tjedna morat će biti zamijenjena drugim kandidatom, prenosi u ponedjeljak sarajevski Dnevni avaz. List ističe da je to već drugi slučaj u kojemu će BiH diplomatske odnose s jednom iznimno važnom zemljom morati svesti na razinu otpravnika poslova. Takav je slučaj u odnosima s Hrvatskom jer BiH u Zagrebu trenutačno ima samo otpravnika poslova nakon što kandidat za veleposlanika iz reda bosanskih Srba Branko Kesić nije dobio suglasnost hrvatskih vlasti za preuzimanje dužnosti. Biseru Turković za veleposlanika u SAD predložio je bošnjački član Predsjedništva Sulejman Tihić.

SARAJEVO - Ovlasti Visokog predstavnika za BiH znatno će se izmijeniti tijekom sljedećih 18 mjeseci, te će se na domaće vlasti prenositi sve više odgovornosti, najavio je aktualni Visoki predstavnik Paddy Ashdown u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz. Ashdown je u intervjuu rekao da se posao Visokog predstavnika tijekom sljedećih godinu i pol dana treba transformirati u dužnost posebnog predstavnika EU-a u BiH. Agresivno ćemo krenuti od Visokog predstavnika prema posebnom predstavniku EU-a, kazao je britanski diplomat koji je prije točno tri godine stupio na dužnost u BiH. Odluku hoće li u predstojećem razdoblju Visoki predstavnik imati pravo smjenjivati izabrane dužnosnike temeljem tzv. "ovlasti iz Bonna" međunarodna zajednica još nije donijela.

TOKIO - Zamjenik kineskoga premijera Wu Yi u ponedjeljak je otkazao planirani sastanak s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem, rekao je glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda. Wu će iz Japana otići u ponedjeljak popodne zbog iznenadnoga posla u Kini, rekao je na konferenciji za novinstvo u Tokiju. Kinesko-japanski odnosi pogoršali su se protujapanskim prosvjedima u Kini u travnju kada su tisuće demonstranata bacale plastične boce i jaja na japansko veleposlanstvo u Pekingu. Prosvjede je izazvao japanski zahtjev za dobivanjem statusa stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a jačanju napetosti pridonijela je odluka japanske vlade da odobri udžbenik iz povijesti što ga je napisala jedna nacionalistička skupina.

ULAN BATOR - Nekadašnji mongolski premijer Nambariin Enkhbayar pobijedio je na predsjedničkim izborima, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo. Dosadašnji predsjednik parlamenta, 47-godišnji Enkhbayar je i vođa mongolske narodne revolucionarne stranke MPRP bivših komunista, a osvojio je 53,5 posto glasova. Stranka se vratila na vlast koju je izgubila 1996. Glavni suparnik Mendsaikhany Enkhsaikhan iz demokratske stranke osvojio je 19,8 posto glasova. Na glasovanje je izašlo 75 posto birača, deset posto manje nego na izborima 2001. Glavna tema predizborne kampanje bili su gospodarski problemi države u kojoj trećina od ukupno dva i pol milijuna stanovnika živi u siromaštvu.

ZAGREB - Američke zračne i kopnene snage ubile su 12 pobunjenika koji su napali ophodnju koalicijskih snaga na području uz istočnu afganistansku granicu u zadnjem valu borbi s pobunjenicima pod talibanskim vodstvom, izvijestila je u nedjelju američka vojska. UN je zatražio da se afganistanskim istražiteljima za ljudska prava omogući ulazak u Bagram glavnu američku bazu u Afganistanu nakon što je New York Times izvijestio da su američki vojnici ponovno zlostavljali zatvorenike.

SANTIAGO DE CHILE - Čileanske spasilačke ekipe pronašle su smrznuta tijela još petorice iz skupine od 41 vojnika koji su prošli tjedan nestali u nevremenu u Andama, priopćio je u ponedjeljak zapovjednik čileanske vojske general Juan Emilio Cheyre. Broj poginulih popeo se na 26, a riječ je uglavnom o mladim regrutima koje je u srijedu u Andama zahvatilo nevrijeme sa snažnim vjetrom, snijegom i temperaturom od minus dvadeset stupnjeva. Još nisu pronađena devetnaestorica vojnika, no vlasti ocjenjuju kako su mali izgledi da su preživjeli na tako niskim temperaturama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙