FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 27. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karel de Gucht u nedjelju će doputovati u dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će s visokim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, te o približavanju Hrvatske euro-atlantskim integracijama. Belgijski će ministar u nedjelju, prvog dana posjeta Hrvatskoj, razgovarati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, a sastat će se i s hrvatskim gospodarstvenicima te predstavnicima međunarodne zajednice u Hrvatskoj. Drugog dana posjeta Zagrebu, De Gucht će se sastati s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak navečer da je vlasnicima iz slovenske Hotize vraćena skela koja je od 5. svibnja bila zaustavljena blizu Svetog Martina na Muri, u Međimurju i da je time uklonjen povod za sukob s Hrvatskom. Janša je to izjavio nakon sastanka stranaka njegove koalicijske vlade. Komplikacije oko skele koju su neki nacionalistički krugovi u Sloveniji proglasili "simbolom slovenskog naroda" i razlogom za moguće novo zaoštravanje odnosa zadnjih su tjedana okupirale slovenske medije, a zastupnik oporbenih liberala u Europskom parlamentu Jelko Kacin bio je zaprijetio internacionalizacijom slučaja. Skela između slovenske Hotize i Svetog Martina na Muri bila je isključena iz prometa zbog dotrajalosti zbog čega nije dobila dozvolu za plovidbu, a u međuvremenu je zamijenjena novom.

MOSKVA - Rekordno čitanje presude bivšem ruskom naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom ušlo je u petak u treći tjedan dok suci prelaze stotine stranica dokumentacije na moskovskom sudu. Bivši šef naftne kompanije Jukos proglašen je već krivim za prevaru, pronevjeru i izbjegavanje plaćanja poreza kao "član zločinačke organizacije". No službena će presuda i kazna biti proglašene tek kada se prođe 1.000 stranica dokumentacije.

PRIŠTINA - Zaposlenik UNHCR-a u misiji na Kosovu optužen je za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje maloljetnica, izvijestili su u četvrtak prištinski mediji. Lokalni UN-ov sud optužio je pakistanskog državljanina Rashiduna Kana za "seksualno iskorištavanje dviju maloljetnica, ujedno i žrtava trgovine ljudima", kaže se u UN-ovu priopćenju. Kan je uhićen još u siječnju, zajedno s lokalnom stanovnicom koju mediji opisuju kao organizatora trgovine maloljetnicama. Vodstvo kosovske misije UNMIK-a optuženo je za indiferentno stajalište prema trgovini ljudima, uglavnom maloljetnicama u koju su umiješani njihovi zaposlenici.

GAZA - Palestinski islamisti iz Hamasa ocijenili su u petak "nepravednim" izjave američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je ponovno tu organizaciju nazvao "terorističkom" po završetku susreta s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom. "Hamas odbacuje nepravednu izjavu Busha", kazao je dužnosnik Hamasa Ismail Haniye. "Pitam, tko je žrtva? Palestinci koji su ubijeni pod okupatorskim režimom i čije su kuće srušene, ili oni koji nas ubijaju, koji uništavaju naše kuće i okupiraju naše teritorije", dodao je on. Predsjednik Bush podsjetio je u četvrtak da SAD smatra Hamas terorističkom organizacijom te da je svaka demokracija nemoguća sa skupinama koje pribjegavaju nasilju.

ZAGREB - Izrael će morati evakuirati nova naselja sa Zapadne obale nakon povlačenja s pojasa Gaze koje je predviđeno za sredinu kolovoza, izjavio je u petak za izraelski radio Shimon Peres, zamjenik izraelskog premijera, dan nakon sastanka između američkog predsjednika Georgea W. Busha i palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, kako prenosi AFP. "Nezamislivo je da sve kolonije ostanu tamo gdje jesu", dodao je Peres. Shimon Perez je, međutim, kazao da Izrael vjeruje u politiku američkog predsjednika Georgea W. Busha za Bliski istok i u obećanje da će zaustaviti nasilje koje je ostalo nepromijenjeno nakon njegovih razgovora s palestinskim čelnikom Mohamadom Abasom, prenosi Reuters.

BAGDAD - Dva američka vojnika smrtno su stradala u četvrtak navečer pri padu njihova helikoptera srušena u pucnjavi u blizini Baqube, sjeveroistočno od Bagdada, objavila je u petak američka vojska. "Dva helikoptera u misiji pružanja podrške snagama koalicije blizu Baqube poslužila su kao meta lakog naoružanja", objavila je američka vojska u priopćenju. Jedan od helikoptera srušio se dok je drugi uspio sletjeti u bazu snaga koalicije nakon pretrpljene štete, dodaje se u tekstu. Američke snage "osigurale su to područje", piše u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙