FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO i EU moraju surađivati u Europi i na drugim kriznim žarištima

LJUBLJANA, 31. svibnja 2005. (Hina) - NATO savez i Europska unijamoraju surađivati ne samo na području Europe nego i u drugim kriznimžarištima u svijetu, poručio je tijekom posjeta Sloveniji glavnitajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.
LJUBLJANA, 31. svibnja 2005. (Hina) - NATO savez i Europska unija moraju surađivati ne samo na području Europe nego i u drugim kriznim žarištima u svijetu, poručio je tijekom posjeta Sloveniji glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Scheffer se tijekom boravka u Ljubljani susreo s premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Janezom Drnovšekom, pozdravio je postizanje sporazuma Rusije i Gruzije o povlačenju ruskih vojnih baza iz Gruzije do 2008. godine, te govorio o pitanjima komplementarnog djelovanja NATO saveza i Europske unije, osobito nakon negativnog rezultata francuskog referenduma o europskom ustavu i sličnom rezultatu koji se očekuje na referendumu u Nizozemskoj.

"U interesu NATO saveza je da se Europa razvija i da ne dolazi do dupliciranja", rekao je Scheffer obraćajući se parlamentarcima iz članica NATO saveza i država partnerica koji su u Ljubljani u utorak završili petodnevno zasjedanje parlamentarne skupštine na kojemu su govorili o transformaciji NATO saveza, obrambenoj suradnji te organizacije i Europske unije i kriznim žarištima u svijetu.

"Kad umiru deseci tisuća ljudi nelogično je govoriti o konkurenciji", rekao je Scheffer govoreći o planu da NATO i EU, na molbu Afričke unije, logistički pomognu u uspostavi zračnog mosta kako bi se riješila humanitarna kriza i glad koja prijeti u sudanskoj pokrajini Darfur.

Kao primjer dobre suradnje NATO saveza i Europske unije na kriznim područjima naveo je njihove operacije u BiH i na Kosovu.

Prema njegovim riječima KFOR će ostati na Kosovu, a rješenje njegova statusa bit će moguće riješiti tek nakon ispunjavanja standarda.

Upravo su operacije NATO saveza na Balkanu pokazale, kakav je kapacitet suradnje NATO saveza i Europske unije, a takvo će partnerstvo biti potrebno i na drugim područjima, rekao je Scheffer.

Tako bi po njegovoj ocjeni i Ruska federacija koja s 18.000 vojnika sudjeluje u KFOR-u mogla biti uključena i u operaciju u Darfuru.

Sigurnosni izazovi središte su aktivnosti NATO saveza, koji više nije eurocentrična organizacija nego se ravna po "funkcionalnom načelu", odnosno djeluje tamo gdje je potrebno, pa se zato NATO mora modernizirati i pojačati svoje kapacitete. Za to je, podsjetio je parlamentarce Scheffer, potrebno osigurati i više sredstava.

Scheffer je upozorio i na važnost suradnje s Rusijom u okviru Vijeća NATO - Rusija, te rekao da Ukrajina želi postati članicom.

Govoreći o operaciji u Afganistanu, Scheffer se založio za nastavak operacije ISAF i nakon jesenskih izbora, te upozorio na problem narkotika od kojih u toj zemlji živi mnogo ljudi.

Što se tiče djelovanja u jugoistočnoj Europi, objasnio je Scheffer, NATO će nastaviti blisku suradnju s Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom, a očekuje i jačanje suradnje sa Srbijom i Crnom Gorom bude li surađivala s Haagom, najavio je Scheffer.

Glavnog tajnika NATO saveza slovenski premijer Janez Janša i premijer Janez Drnovšek uvjerili su u čvrstu privrženost Slovenije NATO savezništvu i stabilizaciji regije.

Sudionici parlamentarnog zasjedanja država članica i partnerica NATO saveza svoje su petodnevno zasjedanje u Ljubljani danas zaključili usvajanjem rezolucije kojom su izrazili zabrinutost stanjem u Uzbekistanu te pozvale tamošnje vlasti da omoguće nezavisnu istragu o nedavnim nemirima izazvanim prevelikom uporabom sila uzbekistanskih snaga sigurnosti.

Usto, američki kongresmen Sam Nunn prezentirao je vježbu simulacije terorističkog napada atomskim oružjem na Europu koja pokazuje potrebu jačanja sigurnosti i kontrole ustanova u kojima se nalazi radioaktivni materijal do kojega bi mogli doći teroristi.

Kad bi se organizacija poput Al Qaide dokopala obogaćenog urana i izradila atomsku bombu kojom bi napala Bruxelles, pokazuje simulacija atomskog napada u projektu "Black Dawn" (Crno svitanje), od neposrednih bi posljedica odmah umrlo 40.000 ljudi, 300.000 bi ih bilo ranjeno, a magnetni udar uništio bi energetsku mrežu. Za sedam dana zračenje od takve "prljave" bombe proširilo bi se dobrim dijelom Europe, došlo bi do sloma gospodarstva, što bi se osjetilo i u SAD. Moramo spriječiti da takvi materijali dođu do terorista, rekao je Nunn.

Na proljetnom zasjedanju parlamentarne skupštine zemlja članica i partnerica NATO saveza sudjelovalo je i stalno hrvatsko izaslanstvo u skupštini kojega je vodio saborski zastupnik Krešimir Ćosić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙