FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Nastavljeno proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO-a

LJUBLJANA, 28. svibnja 2005. (Hina) - U Ljubljani je u subotu sastankomviše odbora i političkih skupina nastavljeno proljetno zasjedanjeparlamentarne skupštine NATO saveza.
LJUBLJANA, 28. svibnja 2005. (Hina) - U Ljubljani je u subotu sastankom više odbora i političkih skupina nastavljeno proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO saveza.

Iako ovoga puta parlamentarci iz 26 zemalja članica NATO saveza i 13 pridruženih partnerica raspravljaju više o sigurnosnoj situaciji u srednjoj Aziji i na Kavkazu, te o obnovi Iraka i Afganistana, na više je odbora dotaknuto i pitanje zapadnog Balkana.

Tako je slovenski ministar obrane Karel Erjavec izjavio da je sigurnost država zapadnog Balkana preduvjet za stabilnost cijele Europe, te obećao suradnju svoje države u sigurnosnim naporima u regiji.

Britanski parlamentarac John Smith rekao je da NATO u regiji još uvijek ima veliku ulogu, a za status Kosova vidi tri solucije: njegovu nezavisnost, autonomiju u okviru srpsko-crnogorske federacije ili nastavak međunarodnog protektorata.

Na odboru za civilne aspekte sigurnosti parlamentarne skupštine NATO saveza govorilo se o Kazahstanu, pri čemu se nudi mogućnost individualnog partnerstva sa tom državom, ali bez članstva u NATO savezu.

U utorak, završnog dana parlamentarne skupštine, kada će na plenarnom zasjedanju nastupiti i glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer očekuje se i izglasavanje rezolucije kojom bi se pozvalo vlasti u Uzbekistanu da dopuste istragu nedavnih nemira u kojima je bio velik broj poginulih.

Hrvatsko izaslanstvo u Ljubljani vodi šef izaslanstva RH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙