FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Nastavljeno proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO-a

LJUBLJANA, 29. svibnja 2005. (Hina) - Jesu li NATO i Europska unijakonkurenti kad je riječ o osiguranju stabilnosti i jesu li surazmišljanja nekih europskih država o samostalnijoj obrambenojpolitici Europske unije realna - to je pitanje dominiralo u nedjeljuna zasjedanju parlamentarne skupštine NATO saveza koje je nastavljenou Ljubljani, a potaknuli su ga američki parlamentarci.
LJUBLJANA, 29. svibnja 2005. (Hina) - Jesu li NATO i Europska unija konkurenti kad je riječ o osiguranju stabilnosti i jesu li su razmišljanja nekih europskih država o samostalnijoj obrambenoj politici Europske unije realna - to je pitanje dominiralo u nedjelju na zasjedanju parlamentarne skupštine NATO saveza koje je nastavljeno u Ljubljani, a potaknuli su ga američki parlamentarci.

Na primjedbu američkog republikanskog senatora iz Colorada Joela Helleya da bi bila velika greška razmišljati o tome da Europska unija na sigurnosnom području može zamijeniti NATO, "najuspješnije savezništvo u povijesti", odgovorio je francuski parlamentarac Loic Bouvard, rekavši da treba priznati da je transatlantsko savezništvo neizbalansirano, ali da se europske obrambnene politike ne treba bojati jer ona želi ojačati, a ne oslabiti NATO.

Američki republikanski kongresnik iz Ilinoisa John Shimkus također je iznio stajalište da Europska unija nema potreban kapacitet koji sadašnjem NATO savezu omogućuje takvu učinkovitost. Iluzorno je razmišljati o konceptu "mekane snage" koja bi jamčila sigurnost i stabilnost jer se primjerice na Kosovu 1999. pokazalo da to nije bilo dovoljno, ilustrirao je svoju skepsu davanjem naglaska na samo političku komponentu savezništva američki parlamentarac.

A predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, Nijemac Elmar Brok rekao je da NATO treba ostati temelj kolektivne sigurnosti, no da ne pozna nijednog političara u Europskoj uniji koji smatra da su EU i NATO konkurenti kad je o sigurnosti riječ. Kao primjer uspješnog dopunjavanja, on je iznio slučaj BiH gdje je mirovnu operaciju za održanje stabilnosti Europska unija preuzela od NATO saveza.

Na višednevnom zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a sudjeluje oko 700 predstavnika država članica tog saveza, te predstavnici drugih europskih i međunarodnih institucija. Hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju vodi šef izaslanstva RH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić. Glavne teme zasjedanja su budućnost NATO-a, obnova u Iraku i Afganistanu, međunarodni terorizam, odnosi NATO-a i Europske unije, Palestina, srednja Azija i drugo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙